Volledig scherm
© Ben Lensink

Kunstenares mag geen boomhut bouwen in centrum Enschede

ENSCHEDE - Het boomhuttenmeisje Tessa Hendriks wilde voor de expositie How on earth should this be Art, vanaf vrijdag te zien bij Concordia, een boomhut bouwen in de plataan achter de villa Van Heek op de Klokkenplas. 

Acht zondagen wil ze daar samen met kinderen aan werken. Zonder een spijker of schroef te gebruiken. Er komen alleen sjorbanden aan te pas. Deze donderdag hangt ze, ter voorbereiding, vast en paar bordjes in de boom. ,,Doe je mee, dan wordt het leuker'', roept ze op.

,,Het wordt heel mooi hier'', is haar overtuiging. ,,Want deze geweldige boom staat eenzaam en alleen in de leegte.'' De kunstenares heeft er zin in. Op tal van plekken in het hele land heeft ze mooie boomhutten gemaakt. Deze plataan naast de expositieruimte van Concordia is een A-locatie. Ze maakt wel eens een schetsje, maar weet nooit hoe de hut precies wordt. Dat hangt af van de kinderen die meedoen en tips van kijkers en passanten.

Na een uurtje stapt iemand op haar af. Wat ze hier doet en wat ze van plan is? Het blijkt een gemeente-ambtenaar. Die maakt al heel snel duidelijk dat dit feestje niet doorgaat. Niet in deze boom, tenminste. De gemeente steekt een stokje voor de boomhut. Ze gaat in overleg met de kunstenares op zoek naar een andere boom op een andere locatie. De plataan van de Klokkenplas staat namelijk op de lijst van beschermde, monumentale bomen en is bovendien beeldbepalend voor de Klokkenplas. Vandaar. ,,Daar mag helemaal niets mee'', zegt een woordvoerder van de gemeente. En er is ook helemaal geen vergunning aangevraagd. Tessa Hendriks houdt wel van een vrolijk verzetje, zegt ze. Ze heeft zelf besloten om gewoon spontaan te beginnen, maar die vlieger gaat dus niet op.

Het boomhuttenmeisje, zoals ze zich zelf noemt, gaat nu ergens anders een boomhut bouwen. Wie nog een geschikte plek en goede boom weet kan haar bellen: 06-83606845. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.