Volledig scherm
© Ben Lensink

Kunstenares ontvangt ‘hatemails’ na verwijderen bord achter hartenbankje in Enschede

ENSCHEDE - Het bordje met de tekst 'Liefs uit Enschede' dat tussen twee staalbuizen achter haar Hartenbankje hing, is inmiddels verwijderd. De Hengelose kunstenaar Guusje Beverdam, maker van het beroemde straatmeubel, heeft het geweten. Ze kreeg haatbrieven en ook de reacties op sociale media logen er niet om.

Persoonlijk kreeg ze een handvol 'hatemails' zoals ze het zelf omschrijft. Beverdam ligt er niet wakker van, want ze staat, concludeert ze zelf, volledig in haar recht. Los van de mails heeft ze ook niet alles gelezen. "Ik zit niet op Facebook. Maar ik heb via-via wel wat gehoord natuurlijk."

Begrip
De kunstenaar begrijpt wel dat de mensen niet begrijpen dat het niet mag om zomaar zo'n bordje te plaatsen bij haar kunstwerk. "Dat heeft te maken met de auteursrechten", vertelt Beverdam. "Die persoonlijkheidsrechten blijven altijd bestaan, zeker als je eer en goede naam worden aangetast. Het bordje moest dus weg. Daar ben ik heel consequent in. Ik heb wel toestemming gegeven om het bankje in december in het kerstgroen te hullen. Dat voegt iets toe. Voor een maand. Bovendien heeft mijn bankje in het begin tussen het groen gestaan."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.