Volledig scherm
© Ben Lensink

Kunstenares uit Hengelo wil dat ‘Liefs uit Enschede’ achter hartenbankje verdwijnt

HENGELO/ENSCHEDE - De stellage achter het bekende hartenbankje van de Hengelose kunstenares Guusje Beverdam aan de Langestraat in Enschede wordt komende week verwijderd. De constructie doet afbreuk aan haar kunstwerk, vindt de kunstenares die het iconische gele bankje met de grote rode harten in 1996 maakte.

Tussen staalbuizen hangt de tekst 'Liefs uit Enschede', een actie van Enschede Promotie om passanten een 'aansichtkaartmomentje' te bieden. Ongelooflijk lelijk”, vindt Guusje Beverdam.

'Te ver'
Dat Enschede graag pronkt met haar bankje, vindt ze prima, maar deze actie gaat Beverdam te ver. „Dit is een schending van mijn kunstwerk. Zoiets kan en mag niet! Je plakt achter het beeld De Verwoeste Stad van Zadkine toch ook niet: Welkom in Rotterdam.” De kunstenares: „Het bankje zonder poespas promoot Enschede ook wel.”

Actie
Beverdam weet intussen dat de stellage met ‘Liefs uit Enschede’ al een paar maanden achter haar bankje staat, maar onderneemt nu pas actie. „Ik kom niet zo vaak in Enschede en werd er via-via op gewezen, nadat was besloten om het bordje langer te laten staan.” Dat feest gaat dus niet door. Beverdam eist dat het op korte termijn wordt weggehaald. Dat gebeurt in de loop van komende week, heeft Monique Richters van Enschede Promotie haar beloofd.

Succes
„We vonden het een leuk idee'', zegt Richters. ,,In eerste instantie alleen in de zomermaanden, maar het is zo'n succes dat we net hebben besloten het bord nog een tijdje te laten staan. Maar we halen het nu volgende week weg. Het ging de kunstenares niet eens zozeer om de tekst, maar om die stellage.''

Overigens is het niet uitgesloten dat het bankje in de decembermaand warm wordt omarmd door een maretak. Daar heeft Beverdam geen enkel bezwaar tegen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.