Lagere straffen brandbomgooiers Enschede, 'maar het blijft terroristisch'
ARNHEM/ENSCHEDE - Marco H. (37), Ronald M. (37), Jeroen B. (36) en Danny H. (26) zijn in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2 jaar tot 2 jaar en 2 maanden. Hun aanslag blijft een poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk. Dat heeft het Gerechtshof in Arnhem in hoger beroep dinsdag beslist.
De vier mannen hebben met hun aanslag op de moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede geen levensgevaar veroorzaakt voor moskeebezoekers en krijgen daarom een lagere straf dan de door de rechtbank opgelegde vier jaar waarvan een jaar voorwaardelijk. Het Hof eist 36 maanden, waarvan tien voorwaardelijk, tegen Jeroen B. en Danny H. met een proeftijd van drie jaar. En 30 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen Marco H. en Ronald M. Ook met een proeftijd van drie jaar.
Vier van de vijf veroordeelde brandbomgooiers tekenden hoger beroep aan tegen hun veroordeling. ,,Het hoger beroep heeft effect gehad”, concludeert advocaat Jolien Klomp (Danny H.) ,,Maar het terroristisch oogmerk blijft staan en dat weegt zwaar.” De teleurstelling bij de aanwezige familieleden is daarom groot.
Volgens het Hof is het terroristisch oogmerk wel bewezen. ,,De verdachten hebben beoogd de lokale overheid te dwingen tot iets niet te doen. En dat is een terroristisch oogmerk”, stelt het Hof in haar arrest. Het viertal wilde voorkomen dat er een asielzoekerscentrum in hun stad zou komen. Daarbij wordt door het Hof nog eens nadrukkelijk gewezen op de angst die de mannen met hun aanslag hebben veroorzaakt onder de islamitische bevolking. ,,Het aantal bezoekers van de moskee is na de aanslag gedaald.”
En verder stelt het Hof in haar arrest: ,,Hoewel de brand al snel onder controle was hebben de feiten vanwege het doelwit en het terroristisch oogmerk ook in de samenleving tot een gevoel van onrust en onveiligheid geleid.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verdachte gooiers brandbom naar Enschedese moskee staan terecht
-
Terugblik | Deze 12 nieuwsfeiten stonden in 2016 centraal in Enschede
ENSCHEDE - 2016: een jaar vol discussie over het asielzoekerscentrum dat er uiteindelijk niet kwam, het jaar waarin warenhuis V&D vertrok uit de binnenstad en het jaar waarin FC Twente-supporters peentjes moesten zweten wegens de mogelijke degradatie van hun club. Kortom: een veel bewogen jaar. Wij hebben de hoogtepunten voor jullie op een rij gezet. -
Update
Toename aantal incidenten bij moskeeën
Het aantal veiligheidsincidenten bij moskeeën neemt toe, zegt terrorismebestrijder Dick Schoof. Toch is zware bewaking niet nodig. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid waren er het afgelopen jaar tientallen incidenten bij islamitische gebedshuizen. Zo werd in februari vorig jaar een moskee in Enschede slachtoffer van een aanslag met een brandbom. -
Verdachte Raymond S. heeft spijt van aanslag op moskee in Enschede
ALMELO/ENSCHEDE - Justitie vindt het gooien van twee brandbommen naar een moskee in Enschede - in februari van dit jaar - een terroristische daad. Vrijdag stond de eerste terreurverdachte voor de rechter. -
Politie zoekt nog twee mannen voor brandbom moskee Enschede
ENSCHEDE - De politie zoekt nog steeds naar twee mannen die mogelijk betrokken zijn geweest bij de aanslag op de moskee aan de Tweede Emmastraat. De 33-jarige Enschedeër die eerder werd opgepakt, was in het gezelschap van twee mannen. Wat hun rol bij de aanslag is geweest, moet nog worden onderzocht, zo meldt politiewoordvoerder Chantal Westerhoff.
-
Opnieuw ex-DTG’er aangehouden voor molotovincident
-
-
-
Brandbomgooiers Enschedese moskee blijven vastzitten in Vught
ENSCHEDE/ARNHEM - Vier verdachte gooiers van brandbommen naar de Marokkaanse moskee in Enschede, in februari 2016, blijven opgesloten op de zwaarbeveiligde terrorismeafdeling in Vught. Dat heeft het Gerechtshof in Arnhem besloten. -
Advocaat brandbomgooier Enschede staakt: vergoeding te laag
ARNHEM - Advocaat Robert Speijdel is vandaag niet op de proforma zitting van zijn cliënt Jeroen B. bij het Gerechtshof in Arnhem, omdat hij de vergoeding die hij voor deze zaak krijgt te laag vindt. "Een schamele 800 euro aan vergoeding voor rechtsbijstand en dat noemt men een eerlijke procedure. Het is een complete farce."