Volledig scherm
Enschede spreekt zich uit over vuurwerk in de G1000 discussie en komt met voorstellen. © Annina Romita

Landelijke primeur Enschede met eerste Burgerbesluit

VIDEOENSCHEDE - Enschede heeft de landelijke primeur van het eerste officiële Burgerbesluit. Niet de politiek, maar de burger beslist deze zaterdag in het stadhuis over de vraag hoe Enschede de overlast van vuurwerk tijdens de jaarwisseling zoveel mogelijk kan beperken. Dat gebeurt op de slotdag van de Stadsdialoog Vuurwerk, op touw gezet onder de vlag van G1000, een landelijk platform voor democratische vernieuwing.

Zes voorstellen die door groepjes burgers de afgelopen vier maanden zijn uitgewerkt, worden tijdens een pitch in de ochtend nog eens enthousiast 'verdedigd'. Drie uitgewerkte plannen halen 's middags bij de stemming door 73 burgers de eindstreep. 

Aangenomen voorstellen

Het idee 'Gelukkig Niej-Joar zonder vuurwerkoverlast' pleit voor het instellen van verplichte en wettelijke vuurwerkvrije zones waar voor- en tegenstanders van vuurwerk mee uit de voeten kunnen. De beide andere aangenomen voorstellen gaan over voorlichting in de vorm van een brede stadscampagne en specifiek gericht op het onderwijs.

Na afloop konden burgers zich melden voor een volgende werkgroep die toeziet op de uitvoering van dit eerste Burgerbesluit dat burgemeester Onno van Veldhuizen met een ferme hamerslag officieel bekrachtigde. Het voorstel werd voorzien van een handtekening van alle 73 opgekomen (en stemgerechtigde) deelnemers aan het slotdebat.

Samen besturen

,,Onze reis is nog niet teneinde'', zei burgemeester Van Veldhuizen na afloop van de plenaire vergadering in de Burgerzaal van het stadhuis. ,,We gaan er mee aan de slag. Dit geeft een goed gevoel van samen de stad besturen. Het is ook interessant voor het college, de gemeenteraad en mij. Ik denk dat we voor de uitvoering van de aangenomen voorstellen wel budget kunnen vinden.''

Zodra het over financiële gevolgen gaat (budgetrecht) of andere juridische aspecten, komt de gemeenteraad wel om de hoek kijken. 

Volledig scherm
© Annina Romita
Volledig scherm
Stemgerechtigde deelnemers Burgerbesluit met de burgemeester in de Burgerzaal. © Ben Lensink
Volledig scherm
Slot Stadsdialoog Vuurwerk in de Burgerzaal van het stadhuis Enschede. © Ben Lensink

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.