Volledig scherm
© Toma Tudor

Landschap Overijssel gaat 9 hectare bos kappen in Enschede

ENSCHEDE - In en rond Enschede gaat Landschap Overijssel 9 hectare aan bos kappen om verdere insectenoverlast voor fijnsparren te voorkomen.

Veel fijnsparren in bossen rond Enschede zijn tijdens de droogte getroffen door een insectenplaag die wordt veroorzaakt door de zogeheten 'letterzetter'. Om te voorkomen dat dit kleine insect zich verder verspreidt ziet Landschap Overijssel zich genoodzaakt op korte termijn 9 hectare aan bos te kappen. Het gaat om delen van bossen bij Groot Brunink, Hof Espelo, de Wildernis en de Lonnekerberg.

Dat meldt Landschap Overijssel in een persbericht. Daarin stelt de organisatiel vast dat de droogte grote gevolgen heeft voor de bossen. De schade ontstaat doordat de letterzetter zich in verdroogde fijnsparren nestelt om eitjes te leggen, de larven zorgen er vervolgens voor dat de fijnsparren afsterven.

Afweging

Om verspreiding van de letterzetter tegen te gaan vindt per geval de afweging plaats of het kappen van de getroffen fijnsparren noodzakelijk is. Zo werden solitaire fijnsparren niet gekapt, aangezien het hout van deze bomen waardevol is voor de biodiversiteit. Daarentegen worden fijnsparren langs fiets- en wandelpaden met het oog op de veiligheid van recreanten wel gekapt.

Landschap Overijssel kondigt aan dat de organisatie dit najaar of komend voorjaar gaat plannen welke andere boomsoorten in delen van de gekapt moeten worden. Sommige loofbomen, zoals de tamme kastanje, de esdoorn en de lijsterbes zijn daarbij beter bestand tegen de droogte dan andere boomsoorten en daarmee ook minder gevoelig voor de letterzetter. In het persbericht zegt terreinbeheerder Alexander van der Elst van Landschap Overijssel; "Dat we dit doen is niet onze keuze, maar het is wel noodzakelijk.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.