Volledig scherm
© ANP XTRA

Lesje veilige seks met anticonceptiecamper bij UT

ENSCHEDE - Tijdens de Kick-In staat woensdag van 10.30 uur tot 14.30 uur de zogeheten Anticonceptiecamper op de campus van de Universiteit Twente. De Anticonceptiecamper is een initiatief van de farmaceutische producent Bayer en Rutgers, een organisatie voor seksuele voorlichting.

In de Anticonceptiecamper is een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van de anticonceptie, die volgens de organisatie veel publiek trekt. De expositie voert terug naar oude Egyptische gebruiken, zoals een mengsel van honing en acacia-stekels in de vagina, een varkensblaas als condoom, tot de moderne anticonceptiemethoden.

Rutgers levert voorlichtingsmaterialen en gespecialiseerde verpleegkundigen van GGD’en beantwoorden vragen van studenten en delen condooms uit. De camper maakt een reis langs onderwijsinstellingen.

Geen condooms

Uit het landelijke onderzoek Seks onder je 25ste (uit 2017) blijkt dat bij onenightstands relatief vaak geen condooms worden gebruikt. Van de studenten wier laatste sekspartner een onenightstand betrof, gebruikte 41 procent van de mannen en 50 procent van de vrouwen op het hbo/wo geen condoom.

Onder mbo-studenten was dat 40 en 38 procent. ‘Als je condooms bij je hebt, ben je uit op seks’, vindt ongeveer een derde van alle ondervraagde studenten.

1Twente sprak met GGD-verpleegkundige Liesbeth ter Braak. Beluister het interview hieronder terug.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.