Alle locaties van Livio gaan op slot
Volledig scherm
Alle locaties van Livio gaan op slot © Getty Images

Livio doet alle woonzorgcentra in Twente op slot: vier coronabesmettingen

ENSCHEDE - Op de Livio-locaties Broekheurnerstede en De Hatteler in Enschede zijn drie bewoners positief getest op het coronavirus. Ook een thuiszorgmedewerker heeft het virus opgelopen. Voor alle Livio-locaties geldt nu een ‘lockdown’. 

De ernst van de besmettingen zijn heel verschillend, zo laat een woordvoerder van Livio weten. „Er zijn bewoners die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis en bewoners die thuis uitzieken. Ook voor 80-plussers pakt corona heel verschillend uit.” 

De cijfers

In woonzorgcentrum Broekheurnerstede zijn twee bewoners positief getest op het coronavirus, daarnaast zijn er nog twee gevallen waarvan de huisarts het sterke vermoeden heeft dat er sprake is van corona. In woonzorgcentrum De Hatteler is één bewoner positief getest. Livio heeft direct alle medewerkers die met deze coronapatiënten in contact zijn geweest getest op het virus en dat leverde één positieve uitslag op. 

In verpleeghuizen De Cromhoff en op de Livio-locaties in de gemeenten Berkelland en Haaksbergen (Wiedenhof ) is geen corona geconstateerd.  

Extra taken

Livio heeft nu wel alle locaties op slot gedaan. Dit houdt in dat alle bewoners is gevraagd hun appartement niet meer te verlaten. Niet voor een ommetje, niet voor het wegbrengen van het afval en ook niet voor het ophalen van de post. Livio heeft samen met bewoners naar oplossingen gezocht. In de praktijk betekent dit vaak dat medewerkers van Livio extra taken uitvoeren. 

Moeite met maatregelen

De reacties zijn volgens de woordvoerder van Livio heel wisselend. „In een woonzorgcentrum woont een heel gemengde populatie. Het overgrote deel van de bewoners is wat gelaten en doet wat er wordt gezegd.” Maar er zijn ook huurders - vaak zonder zorgindicatie - die meer moeite hebben met de nieuwe, strengere  maatregelen. 

Livio drukt iedereen op het hart dat deze verregaande maatregelen nodig zijn om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. „En dat vraagt om discipline van ons, maar ook van bewoners.” 

Niet iedereen getest

Het aantal besmettingsgevallen bij Livio is nu misschien nog relatief laag, maar net als elders in het land kan dat morgen zo weer anders zijn. „Het vervelende is dat niet iedereen meer wordt getest.” En dan weet je als zorgorganisatie ook niet meer precies hoe het zit met het aantal besmettingsgevallen. 

Quote

Ook voor 80-plus­sers pakt corona heel verschil­lend uit

Woordvoerder Livio

Livio deelt die cijfers ook liever niet, want het zorgt voor veel onrust onder de bewoners. „Voor ons geldt dat we de richtlijnen van de GGD en het RIVM altijd volgen en bij een vermoeden van een besmetting gaan we in beschermde kleding verzorgen.”  

En voor de mensen die moeite hebben met de strenge maatregelen: „Wacht af hoe het verder verloopt. Er is landelijk aan iedereen gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven en dat geldt nadrukkelijk voor de kwetsbare bewoners van onze zorgcentra.”  

Volledig scherm
© Frans Nikkels

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.