Volledig scherm
Screenshot van de video met daarin Edwin Wagensveld, voorman van Pegida Nederland. © YouTube

Locoburgemeester Enschede 'Adolf' noemen krijgt staartje

ENSCHEDE - De gemeente Enschede onderzoekt of een uitspraak van Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld valt te typeren als laster, opruiing of smaad. "We laten ons niet door een burgemeestertje die denkt de nieuwe Adolf te zijn, of weet ik wat, in ons hemd zetten", zei Wagensveld nadat locoburgemeester Eelco Eerenberg demonstraties van onder meer Pegida en Fortress Europe verbood.

Er stond voor komende zondag een anti-islamprotest van enkele extreemrechtse groeperingen gepland. De manifestatie van Pegida en Fortress Europe zou bij het Polaroid-gebouw in Enschede plaatshebben. Ook zou er in Enschede een tegendemonstratie zijn. Omdat de gemeente ernstige verstoringen van de openbare orde verwachtte en stelt de veiligheid in de stad niet te kunnen waarborgen, haalde Eerenberg een streep door de demonstraties.

Woest

Wagensveld reageerde woedend in een YouTube-video van Pegida Nederland. "Burgemeester, ik vertel u één ding: wanneer u dit gaat doen wat u hier zegt, heeft u zondag met mij een probleem. Want ik kom en wij gaan zeker komen. We laten ons niet door een burgemeestertje die denkt de nieuwe Adolf te zijn, of weet ik wat, in ons hemd zetten. Ik heb het recht om m'n mening te zeggen en dat ga ik ook doen. Ik ga Project X uitroepen wanneer u dit gaat doen. En ik hoop dat elke Nederlander die z'n hart heeft voor ons vaderland eindelijk eens van de bank of stoel af komt en mee gaat doen, zodat ik daar niet alleen ga staan. Denk duidelijk na burgemeester welk besluit u gaat nemen, want ik maak geen geintje. Dat weet iedereen. Ik kom mijn woord na."

De videoboodschap van Wagensveld heeft het stadhuis van Enschede bereikt. "Het is een walgelijke vergelijking", zegt Bart Scholten, woordvoerder van Eerenberg. "We gaan uitzoeken of dit laster, opruiing of smaad is, of 'slechts' een lompe of botte uitspraak."

Volledig scherm
Locoburgemeester Eelco Eerenberg van Enschede.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.