Volledig scherm
© Rene Beune

Lonnekerberg prachtig fietspad rijker

ENSCHEDE – Met het doorknippen van een lint en het onthullen van de naam ‘fietspad Bergweg’ is zaterdagmiddag officieel een nieuw fietspad over de Lonnekerberg in gebruik genomen. De aanleg is betaald door sponsoren en crowdfunders en ondersteund door de gemeente. “Een prachtig voorbeeld van burgerparticipatie”, omschreef wethouder Hans van Agteren de totstandkoming van het pad.

Even na vier uur ging het ‘karrespoor’ officieel open. Achter de Hengelose kunstenaar Dolf Moed, die op zijn tandem aan was komen fietsen, namen zo’n 50 bezoekers kennis van het nieuwe pad. De meningen waren unaniem lovend, “al kon ik over de oude weg ook wel goed hardlopen”, zei een van de ondernemers uit Lonneker. De genodigden namen nog even een drankje en een hapje. Trots overheerste.

Stichting Lonnekerberg
De grootste lof bij de totstandkoming dient uit te gaan naar de StiL, oftewel de Stichting Lonnekerberg. Daarin hebben mensen zich verzameld uit de directe omgeving van de Lonnekerberg, die vrezen voor verstoring van de natuurlijke omgeving in dit prachtige stukje Enschede. Door het gebied een betere en ruimere recreatieve invulling te kunnen geven, hopen ze te bereiken dat dit ook daadwerkelijk een stiltegebied kan blijven. En dat hangt weer af van de manier waarop de gemeente het voormalige terrein van de luchthaven Twenthe denkt in te moeten vullen.

Luchthaven
“Of ik nog steeds vrees voor de invulling van dit gebied”, vroeg Maarten Witteveen, bestuurslid van de StiL zich zaterdagmiddag hardop af. “Ja absoluut. Alles staat of valt met wat de gemeente aan het bedrijf van mijnheer Van Ek toestaat. Hij heeft op de luchthaven 50 hectare grond gekocht en mag daar een evenemententerrein van maken. En dat terrein wordt straks helemaal omsloten door nieuwe natuur en de Lonnekerberg. Als hij daar straks ondermeer een racebaan mag realiseren, dan wil je toch niet weten wat dit voor consequenties heeft voor de omliggende natuur. Rampzalig gewoon.”

Volledig scherm
© Rene Beune

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.