Loopbrug MST in Enschede wordt toch weggehaald

VideoENSCHEDE - De oude loopbrug die ziekenhuis MST aan de Haaksbergerstraat jarenlang verbond met de locatie Ariënsplein, gaat verdwijnen. De sloopvergunning voor het object is al verleend door de gemeente.

In de eerste plannen van de Belgische ontwikkelaar Life met het vroegere ziekenhuis aan het Ariënsplein, was behoud van de brug een serieuze optie, maar veranderende inzichten bij Life en gemeente hebben het lot van de brug bezegeld. Nog voor het einde van het jaar moet de brug weg zijn.

Het voormalige ziekenhuis wordt nu verbouwd door eigenaar Life tot een stadscampus, waar studeren, wonen, verblijven en recreëren onder een dak worden samengebracht. Hogeschool Saxion neemt een groot deel van de ruimte in. Ook de openbare ruimte rond het vroegere ziekenhuis en rond de ontwikkeling van de Kop van de Boulevard is gaande.

Voor de gemeente Enschede was handhaven van de brug geen optie, omdat men kijkt naar de totale ontwikkeling van de entree van het stadscentrum vanuit de Haaksbergerstraat. Een tijd lang heeft de brug gediend als museum. Voor de expositie van oude foto's werd een deel van de loopbrug gebruikt, die na de fusie de oude ziekenhuizen aan de Haaksbergerstraat (Ziekenzorg) en het Ariënsplein (Stadsmaten) met elkaar verbond.

Op schema

In de eerste fase van de werkzaamheden voor De Kop verloopt het werk volgens schema, zo melden projectleiders Annemieke van den Heuvel en Gerrit Averesch namens de gemeente. "De komende periode zal het met name voor de gebruikers van de Haaksbergerstraat even opletten zijn", zegt Averesch. "We gaan de rotonde verwijderen.

Het betekent dat er een bypass aangelegd gaat worden om de Van Heekgarage bereikbaar te houden. Dat betekent dat we fietsers, bussen en auto's via een wegdeel hun weg moeten laten zoeken en dat levert overlast en risico's op. Het zal dus opletten geblazen zijn voor frequente gebruikers", zegt Gerrit Averesch, die aangeeft dat deze maatregelen in de planning staan voor begin 2020. De telecombedrijven zijn nagenoeg klaar met hun leidingwerk. Daarna is het de beurt aan de nutsbedrijven om de boel te verleggen en aan te passen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Volledig scherm
De loopbrug van ziekenhuis MST gaat verdwijnen. © Google Streetview

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.