Anja Meulenbelt
Volledig scherm
Anja Meulenbelt © Kaliber Kunstenschool

Luchtig nieuws in coronatijd: koffieleveranciers in actie voor horeca en een ‘Twentse pyjamaparty’

Twente en de Achterhoek staan vrijwel stil door de coronacrisis. Het is doorbijten voor de positieve Tukker. Maar tussen al die ellende is er ook nog genoeg in deze regio om over te lachen of om vrolijk van te worden. Een overzicht van ‘goed’ en opmerkelijk nieuws in deze corona-tijden.

Muzikale pyjamaparty bij Kaliber

Kaliber is een uniek initiatief gestart: een ‘pyjamaparty’! De Kunstenschool met vestigingen in Enschede, Almelo, Tubbergen, Wierden, Hellendoorn en Tubbergen zet met enige regelmatig slaapliedjes online. Hiermee willen ze de nachtrust van de luisteraars bevorderen. “Bespeel je geen instrument, en houd je niet van zingen? Zet dan een slaapliedje op en doe er een leuk dansje of toneelstukje bij. Of maak een stop-motion video, ga digitaal aan de slag of maak mooie tekeningen die je in de video laat zien.”

De video kunnen worden gestuurd naar communicatie@kaliberkunstenschool.nl. Inspiratie nodig? Op het YouTube-kanaal van Kaliber Kunstenschool zijn inmiddels de eerste video’s online verschenen.

Koffieleveranciers helpen de horeca

Koffieleveranciers Tribes Coffee, Manetti en Redbeans hebben de handen ineen geslagen. Bij de aanschaf van een speciaal ontwikkelde koffiemelange, maken zij 5 euro over aan een horecazaak naar keuze. Onder meer NOVI uit Enschede, het Almelose Nielz en Restaurant ‘t Oale Roadhoes uit Tubbergen ontvingen al diverse donaties. In totaal heeft de actie de horecazaken al ruim 10.000 euro opgeleverd.

Paul Manetti van het in Almelo gevestigde Manetti Espresso. “Via de webshop kan de consument de Lockdown Coffee bestellen. Deze is verkrijgbaar in capsules voor je Nespresso machine en verkrijgbaar in espressobonen. Per gekochte zak bonen of doos capsules doneren wij 5 euro. En de consument beslist welke horecagelegenheid de donatie zal ontvangen. De actie loopt net een week en we hebben inmiddels al meer dan 2.100 donaties ontvangen voor vele horecagelegenheden. Dat is geweldig!”

Volledig scherm
© Lock Down Coffee

Tentamens van start

De mondelinge tentamens zijn begonnen. Tamara van de Vooren laat door middel van de onderstaande foto zien dat er in ieder geval in Neede hard gewerkt wordt. De huisgenoten en beesten worden op ludieke wijze gevraagd om het de komende tijd rustig aan te doen. 

Stilte thuis! De tentamens in Neede zijn begonnen.
Volledig scherm
Stilte thuis! De tentamens in Neede zijn begonnen. © Tamara van de Vooren

Ipad voor coronapatiënten in Winterswijk

Omdat patiënten met (een vermoeden van) corona in het ziekenhuis geen bezoek mogen ontvangen, hebben het SKB en het Slingeland Ziekenhuis in korte tijd samen de mogelijkheid tot beeldbellen opgezet. Vanaf nu krijgen deze patiënten in de ziekenhuizen een iPad te leen. Hiermee kunnen ze beeldbellen met hun dierbaren. “Het zorgt er voor dat mensen op een gemakkelijke manier met elkaar in contact kunnen blijven en elkaar kunnen zien. Dit wordt als heel waardevol ervaren. Het verzacht hopelijk het gemis van een familielid of vriend aan hun bed.”

-
Volledig scherm
- © SKB Winterswijk

Excelsior Losser speelt samen ‘You’ll never walk alone’ vanuit huis 

De muzikanten van Excelsior hebben elkaar al weken niet gezien en samengespeeld. „En dat is een heel raar idee, omdat je hiervoor elkaar elke week zag en sprak”, zegt Reny Even van de Losserse vereniging. Reden voor de concertcommissie van Excelsior het project ‘individueel muziek maken en toch samen concerteren’ op te pakken.

Het initiatief heeft ertoe geleid dat de veertig deelnemende muzikanten thuis (een deel van) het nummer You’ll never walk alone hebben ingespeeld. Daarvoor kregen ze allemaal een mp3-tje thuis gestuurd van dirigent Jürgen Wentzel zodat elke muzikant zijn partij thuis kon oefenen. Daarna is het stuk per muzikant ingespeeld en opgenomen met een mobiele telefoon en vervolgens doorgestuurd naar de geluidstechnicus die er een bijzondere muziekclip van heeft gemaakt. 

 1. Toegewijde huisvriend (30) uit Enschede wordt verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’
  PREMIUM

  Toegewijde huisvriend (30) uit Enschede wordt verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’

  ENSCHEDE/ALMELO - Johan M. (30) is een goede huisvriend en scoutingleider die zich op een moeilijk moment met veel liefde en toewijding ontfermt over de nog jonge kinderen van een Enschedees gezin in moeilijkheden. Tenminste, zo lijkt het. Want als zijn vriendin eind mei vorig jaar een USB-stick in zijn broekzak vindt blijkt deze vol te staan met foto-en filmopnamen waarop M. de in diepe slaap verkerende kinderen van het gezin misbruikt. Als het aan officier van justitie Eddie Leunk ligt maakt de rechtbank korte metten met M.. Hij eist een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk.
 2. Overvallers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraffen voor beide daders

  Overval­lers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraf­fen voor beide daders

  ALMELO/ENSCHEDE - Djo E. (22) uit Enschede is veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 4 voorwaardelijk omdat hij op 2 januari dit jaar een pizzakoerier beroofde in zijn woonplaats. Ook moet E. nog een openstaande voorwaardelijke celstraf van drie maanden uitzitten. Voor mededader Ariel M. (20) waren de Almelose rechters milder, hij kreeg 10 maanden jeugddetentie waarvan 167 dagen voorwaardelijk.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.