Maatregelen hielpen niet in Twente: het coronavirus kwam, en bleef
ENSCHEDE - Al drie maanden op rij is Twente een van de grootste coronabrandhaarden van het land. Meer dan 40.000 mensen waren ziek, duizenden zijn ziek, 500 mensen uit deze regio zijn sinds maart aan het virus overleden. Waarschuwingen brachten geen verandering, maatregelen hielpen niet. Hoe dat kan? Niemand die het met zekerheid kan zeggen.
Delen per e-mail
De mate waarin het virus actief is, wordt door het RIVM gemeten op basis van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Op die manier kunnen regio’s, die vanzelfsprekend verschillen in inwoneraantal, ‘eerlijk’ met elkaar vergeleken worden. Hoe hoger dat getal, hoe zorgwekkender.
Twente ‘scoort’ op dat vlak al drie maanden onafgebroken slecht. Week in, week uit ligt het aantal met Covid-19 geteste personen minimaal boven de 600 per 100.000 inwoners; vaker nog lag dat getal boven de 700 of 800. Geen enkele andere veiligheidsregio in Nederland heeft een slechter ‘trackrecord’.
Landelijke pogingen om het virus in te dammen, hadden in sommige regio’s effect. In Rotterdam, bijvoorbeeld, lag het aantal besmettingen per 100.000 inwoners eind oktober boven de 1200, inmiddels is dat teruggedrongen tot minder dan 350.
Dieptepunt
In Twente ging het sinds de invoering van de ‘tweede-golf-maatregelen’ (zoals: een maximum aantal gasten thuis), niet beter. Sterker nog; half december bereikte het aantal coronazieken met 1350 per 100.000 een dieptepunt. Het virus kwam, en bleef. Pas nu, na de invoering van de lockdown en met kerst en oud en nieuw achter de rug, dalen de cijfers. Heel, héél licht. De situatie is nog altijd zeer ernstig.
Hoe kan dat? Daarover breken landelijke en regionale experts al maanden het hoofd. De GGD laat op dit moment onderzoek uitvoeren, maar verwacht weinig van de resultaten; het zal een combinatie van factoren zijn. Volgens Sander Schelberg, voorzitter van de Veiligheidsregio Twente en burgemeester van Hengelo, heeft het met drie dingen te maken. „Gedrag, gedrag en gedrag.” Maar of dat alles is? „Had ik het antwoord maar.”
Belerende vingertje
Tientallen waarschuwingen om dat gedrag te veranderen hebben niet geholpen. Mensen blijven regels overtreden. De tijd van het belerende vingertje is nu echt voorbij, zei Schelberg deze week. Een boodschap die volgde nadat ondernemers in Oldenzaal hun pand rond de jaarwisseling beschikbaar hadden gesteld voor een illegaal jongerenfeest. En met een vermaning wegkwamen, tot verwondering van velen.
Met lede ogen zien Schelberg en collega-burgemeesters aan hoe het virus - zonder dat ze er veel aan kunnen doen - nog altijd rondwaart, met telkens nieuwe slachtoffers. Inmiddels zijn meer dan 500 Twentenaren aan corona overleden. Er wordt gevreesd dat er snel nog veel meer bij komen.
Deze krant stelde tien hypotheses op en ging op zoek naar antwoorden, met onderzoekers, mensen uit het bedrijfsleven, de gezondheidsdienst, een cultuurkenner en de veiligheidsregio. Hun visies verschillen, en tonen overeenkomsten. Over het raadsel van brandhaard Twente, waar het virus wordt doorgegeven als een schaal met hapjes.
In de weekendkrant en online wordt er dieper ingegaan op de tien hypotheses.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
van torentje naar torentje
TERUGKIJKEN | Kees van der Staaij (SGP) in gesprek met Twente en de Achterhoek
ENSCHEDE - Van Torentje naar Torentje was deze middag weer live. In deze aflevering wass lijsttrekker Kees van der Staaij van de SGP te gast. Van der Staaij ging op de UT in Enschede in gesprek met Twente en de Achterhoek. Gespreksleiders Kelly Adams en Gerben Kuitert voelden Van der Staaij in de interactieve talkshow aan de tand. Ook kijkers konden vragen stellen vanaf de virtuele tribune. Bekijk het gesprek in de video hierboven terug. -
Van Torentje naar Torentje
Kees van der Staaij (SGP) over ‘domeinnaam-misser’ met Gaykrant & meer opvallende uitspraken
Een veelzijdige aflevering in Van Torentje naar Torentje vandaag: SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij sprak in Twente onder meer over kerncentrales, ‘fairtrade’ voor boeren en vreemdgaan. Bekijk de meest opvallende fragmenten hieronder. ‘Het kan vriezen en het kan dooien bij D66.’ -
PREMIUMVideo
Gert-Jan Segers: ‘Jongeren krijgen plek aan formatietafel, dat beloof ik’
De stem van jongeren ontbreekt in de politiek, zegt ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers. Mede door een noodkreet van zijn eigen dochter aan de keukentafel, zag hij de noodzaak in om de wensen van jongeren op de politieke agenda te krijgen. „Pa, wij zijn echt de sjaak. Wij moeten straks voor alles gaan betalen.” -
PREMIUM
In Enschedese Groeituin komen vergeten groenten én mensen tot bloei
ENSCHEDE - Jarenlang lag 6000 vierkante meter terrein braak bij de DCW-kwekerij aan de Blijdensteinbleekweg. De lap grond is omgetoverd tot een bijzondere moestuin. -
PREMIUMvan torentje naar torentje
Carrière-diplomaat Kaag ook op Twents podium snelle leerling in verkiezingscampagne
ENSCHEDE - Ze blijft probleemloos overeind in het verkiezingsgeweld. Sterker nog: Sigrid Kaag heeft snel afgerekend met haar imago als wildvreemde debutant in de poppenkast van de campagne. Woensdag was de D66-lijsttrekker te gast in onze debatreeks Van Torentje naar Torentje en gaf ze Mark Rutte enkele stevige tikken.
-
MediaMarkt Enschede verhuist tóch, maar niet naar het Woonplein
ENSCHEDE - MediaMarkt Enschede blijft gevestigd in De Klanderij, maar gebruikt straks alleen nog de kelder. De verbouwing is al begonnen. De grote vraag is wat er met de winkelruimte op de begane grond gaat gebeuren. -
Auto vliegt uit de bocht in Glanerbrug, inzittenden spoorloos
GLANERBRUG - Een auto met een Duits kenteken is woensdagavond rond 22.00 uur uit de bocht gevlogen op de Broekheenseweg in Glanerbrug. Hoe het met de inzittenden is, is onduidelijk: de mensen die in de auto zaten zijn na het ongeluk gevlucht. De politie is op zoek naar de inzittenden. -
De Nije Stichting staat altijd klaar voor kankerpatiënten, nu vraagt ze zelf om hulp
HENGELO - Anderen ondersteunen zit de medewerkers van De Nije Stichting in het bloed. Maar nu vraagt de begeleidingsorganisatie van Twentse (ex)kankerpatiënten zelf om hulp. „Juist in coronatijd hebben mensen ons extra hard nodig”, zegt Debby Nijenhuis, drijvende kracht achter de stichting.
In samenwerking met indebuurt Enschede