Volledig scherm
© Gerben Kuitert

Marktondernemers krijgen meer ruimte op Van Heekplein in Enschede

ENSCHEDE Marktondernemers krijgen meer verkoopruimte op het Van Heekplein. Het college van B en W heeft hier een tweede, afzonderlijk marktterrein toegewezen. 

Daarmee komt het college tegemoet aan de wens van de ambulante ondernemers. Het aantal (kleine) marktterreinen op dinsdag en zaterdag is nu uitgebreid tot maximaal drie. En behalve levensmiddelen mag er vanaf zaterdag ook non-food worden aangeboden.

Eén marktlocatie is rond het stadhuis, bij het Ei van Ko/Van Loenshof. De twee andere marktterreinen zijn dus beide op het H.J. van Heekplein. 

Maximaal tien standplaatsen

Door een vrijstelling van de per 29 april aangepaste Twentse Noodverordening rond de coronacrisis, blijven kleine warenmarkten toegestaan. Daarbij mogen er per markt maximaal tien standplaatsen bezet zijn, met maximaal twee ondernemers per standplaats.

Onder de ‘oude’ noodverordening had het college vorige week besloten een extra markt toe te staan op zaterdag voor uitsluitend levensmiddelen. Voor zowel de dinsdag als de zaterdag breidt het college het aantal markten nu dus uit naar maximaal drie. 

Betere spreiding bezoekers

De nieuwe situatie zorgt volgens de gemeente voor een meer en diverser aanbod en voor een betere spreiding van de bezoekers.

Ruimte aan ondernemers

Aan de ene kant wil het college, mits dat verantwoord is, ruimte bieden aan ondernemers. Aan de andere kant is het beleid gericht op zoveel mogelijk thuisblijven. 

De sleutel hiervoor ligt bij de bezoekers van de markten, aldus de gemeente. De oproep luidt, in navolging van de richtlijnen van het RIVM, om alleen voor gerichte aankopen naar de binnenstad te gaan, zoveel mogelijk alleen te komen en niet langer te blijven dan noodzakelijk.

Heroverweging mogelijk

Als het te druk wordt in de binnenstad op marktdagen gaat het college het besluit heroverwegen. Indien het goed verloopt, blijven de extra markten bestaan totdat nieuwe maatregelen rondom de aanpak van het coronavirus aanleiding geven dit aan te passen.

Quote

Aantal (kleine) marktter­rei­nen is nu maximaal drie

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.