Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Meer ruimte voor woningbouw in Twente dankzij lagere snelheid op snelweg

ENSCHEDE - Er komt meer ruimte voor woningbouw in Twente en heel Overijssel dankzij de verlaging van de maximum snelheid op de snelweg. Dat verwacht de provincie Overijssel.

Sinds vorige week mag er op de snelwegen overdag nog maar 100 kilometer per uur gereden worden, om zo de stikstofuitstoot terug te dringen. Deze maatregel is bedoeld om de natuur te beschermen en om ruimte te bieden voor projecten als woningbouw. ‘We verwachten dat een groot deel van de woningbouwprojecten in Overijssel nu door kan gaan’, aldus de provincie.

Vergunning aanvragen kan weer

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) is blij met de stappen die nu zijn gezet. Sinds eind 2019 was het op basis van nieuwe beleidsregels al mogelijk om een vergunning aan te vragen voor projecten die aantoonbaar geen negatieve stikstofeffecten hebben op natuurgebieden. Maar voor grotere projecten zoals woningbouw bleek dat nog lastig. Nu zijn daar wel weer mogelijkheden.

„De beperking van de maximumsnelheid op snelwegen zorgt nu dat er stikstofdepositieruimte wordt gecreëerd. Die ruimte zetten we in voor de woningbouw, waardoor in Overijssel het grootste deel van de projecten door kunnen gaan”, aldus Ten Bolscher. „Mochten er nog knelpunten blijven bestaan in de woningbouw, dan gaan we daarover in gesprek met de betreffende gemeenten.”

Door de verlaging van de maximum snelheid, wordt er minder stikstof uitgestoten. Daardoor is er ruimte voor nieuwe projecten zoals woningbouw.
Volledig scherm
Door de verlaging van de maximum snelheid, wordt er minder stikstof uitgestoten. Daardoor is er ruimte voor nieuwe projecten zoals woningbouw. © ANP

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.