Meerdere auto’s verwoest door ontploffing bij autodealer Broekhuis

VideoENSCHEDE - ,,We hebben een grote brand bij Broekhuis voorkomen. Als we niet zo snel hadden ingegrepen, was het hele pand verwoest’', stelt officier van dienst Richard Hassink van de Enschedese brandweer. De brand bij autobedrijf Broekhuis Oost aan het Spaansland in Enschede is afgelopen nacht even na half twee ontstaan door vermoedelijk een ontploffing van een elektrische auto BMW i3.

Even na half twee klonk een harde knal die zelf doordreunde tot in het tegenover de autoboulevard gelegen Hotel Van der Valk aan de Zuiderval.

De brandweer was binnen een paar minuten ter plaatse vanuit de kazerne aan het Spaansland 20. De melding kwam binnen door het automatisch brandalarm en een voorbijganger die de brandweer wees op de brand in het pand van de BMW-dealer aan het Spaansland 10.

Hitte

,,Toen we aan kwamen, was er binnen een felle brand. De achterkant van het pand was helemaal afgesloten. Daarom hebben we aan de voorkant een ruit vernield en hebben de kortste route naar de brand genomen.’' Achter de ruit van het showroomgedeelte aan de straatkant stonden drie auto’s in brand, waarvan twee elektrische auto’s. ,,Het pand stond vol rook en er was enorm veel hitte. Dat had kunnen leiden tot spontane ontbranding en dan was het pand niet te redden geweest. Gelukkig waren we er snel bij’', aldus Hassink.

De brandweer arriveerde met twee spuitwagens en een ladderwagen. De laatste hoefde niet in actie te komen. ,,Het vuur was snel geblust. Maar een brandende elektrische auto vergt een aparte aanpak. De batterysets bestaan uit cellen en er kan telkens een andere cel weer vlam vatten.’'

Wrakken

De oorzaak is vermoedelijk een spontane ontploffing. ,,Toen we aankwamen, hebben we geen braaksporen aangetroffen. De ruit hebben we zelf ingeslagen’', licht Hassink toe. Na anderhalf uur werden de wrakken naar buiten gereden zodat ze niet meer binnen tot ontbranding konden komen. Rond drie uur was duidelijk te zien dat één van de auto’s volledig was verwoest door een explosie.

Breda

Het pand heeft volledig vol rook gestaan, tot en met de bovenverdieping en de achterzijde waar motoren worden verkocht. Over de hoogte van de schade is nog niets bekend. Eind vorige maand vloog ook een gloednieuwe sportwagen BMW i8 bij een garagebedrijf in Breda spontaan in brand. Dat gebeurde overdag en toen kon de auto door personeel snel naar buiten worden geduwd. 

Volledig scherm
Van deze auto bleef weinig meer over. © Leo van Raaij
Volledig scherm
Het pand liep schade op. © News United | Dennis Bakker
  1. Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’
    PREMIUM

    Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’

    HENGELO - Toen hij eerste kerstdag uit bed werd gebeld over de moord op Chantal de Vries in Hengelo, besefte recherchechef Arjan Derksen niet meteen dat hij voor het eerst verantwoordelijk was voor een moordonderzoek. „Daar sta je niet bij stil. Als het gebeurt, wil je gewoon zo goed mogelijk je werk doen.” Inmiddels heeft hij een goed beeld van Twentse onderzoeken naar zware misdaad.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.