Volledig scherm
Jack Sammons (Memphis) en Fred de Graaf (wnd burgemeester Enschede). © Dolf Ruesink

Memphis wil samenwerken met Enschede

ENSCHEDE - De Amerikaanse stad Memphis (655.000 inwoners) wil nauwer samenwerken met Enschede. Burgemeester A C Wharton Jr heeft 23 april uitgeroepen tot 'Enschede Partnership Day'. Dat is bekend gemaakt bij het openingsfeest van 'Heart 'n Soul', het vierdaagse muziekfestival in de binnenstad van Enschede.

Memphis onderhield als grootste katoenstad van de wereld in de vorige eeuw al nauwe banden met Enschede, dat als één van de belangrijkste textielbolwerken in Europa gold. Na de Tweede Wereldoorlog stuurde de stad in de staat Tennessee hulpgoederen naar de zwaar getroffen zusterstad.

Muziek
Via de muziek zijn de contacten hernieuwd. Eigenlijk zou Mayor Wharton vrijdagavond het festival in Enschede openen, maar hij moest op het laatste moment loco-burgemeestr Jack Sammons naar Nederland sturen, vanwege de begrafenis in Memphis van de deze week overleden blueslegende B.B. King.

B.B. King
In Enschede wordt dit weekeinde een kunstwerk met het beeld van B.B. King vervaardigd. Dat kunstwerk neemt Sammons maandag mee naar Memphis waar het plaats krijgt in het stadhuis. Vrijdag bezocht Sammons de Luchthaven Twente. Hij noemde het 'doodzonde' dat het vliegveld niet meer in gebruik is. 'In Amerika zou het miljarden kosten zo'n geweldige airport aan te leggen'. Sammons was directeur van Airport Memphis.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.