Volledig scherm
© ANP

Menzis sleept klant voor rechter om 14 cent

ENSCHEDE - AnderZorg, dat valt onder Menzis, heeft een van haar verzekerden voor de rechter gesleept. De reden? De cliënt verzuimde een bedrag van 14 eurocent te betalen. De rechtbank in Den Haag moest zich buigen over de kwestie.

Dat blijkt uit stukken die donderdag openbaar zijn gemaakt. De verzekerde sloot een zorgverzekering af bij AnderZorg en maakte vorig jaar voor 329,14 euro aan medische kosten. Het bedrag viel onder het eigen risico en kwam dus voor rekening van de verzekerde. De 329 euro werd keurig betaald, maar de resterende 14 cent was begin april nog niet binnen bij de zorgverzekeraar.

Incassokosten

AnderZorg schakelde na meerdere betalingsherinneringen deurwaarderskantoor LAVG in, dat bij de verzekerde 48,40 euro aan incassokosten oplegde, bovenop de verontschuldigde 14 eurocent. Kantonrechter Derijks vond die kosten buitenproportioneel. „Gedaagde heeft immers voldaan aan de aanmaning door vóór het uitbrengen van de dagvaarding het overgrote deel van het bedrag te voldoen”, zo is te lezen in het vonnis.

Uitspraak

De verzekerde hoeft de incassokosten dus niet te betalen, maar moet wel alsnog de 14 eurocent overmaken. AnderZorg kreeg er nog wel van langs in de uitspraak van de Haagse rechtbank. „Het voeren van een gerechtelijke procedure is niet bedoeld voor de inning van een objectief gezien zeer gering bedrag, mede gelet op de belasting van het gerechtelijk systeem”, aldus de rechter. 

Een woordvoerster van Menzis laat weten dat de verzekeraar niet blij met de kwestie is. „Dit had niet mogen gebeuren”, aldus de zegsvrouw. Het probleem zou ontstaan zijn doordat de verzekerde het openstaande bedrag aan Menzis betaalde, in plaats van aan de deurwaarder. „Communicatie tussen onze beider systemen heeft te lang geduurd, waardoor de rechtszaak in gang is gezet”. De verzekeraar gaat in gesprek met LAVG om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen.

Poll

Menzis sleept klant voor de rechter om bedrag van 14 cent

  • Wat een hoop gedoe voor zo'n minuscuul bedrag (59%)
  • Of het nou 14 cent of 1000 euro is, je moet gewoon betalen (15%)
  • Het was goedkoper geweest een Tikkie te sturen (26%)
69753 stemmen

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.