Met deze tips van Nathalie gaat je energierekening omlaag: ‘Zet oude koelkast in garage uit’
LATTROP/HENGELO - Zonnepanelen op het dak of de muren van je huis isoleren betekenen meestal een forse investering. Maar energie besparen hoeft helemaal niet veel geld te kosten, zegt coördinator Nathalie Thoonsen van de stichting Duurzaam Thuis Twente. Zij geeft simpele tips om te besparen op je energierekening.
1: Zet de oude koelkast in de garage uit. „Je hoeft de drie kratten bier die er in staan echt niet constant koud te houden. Wacht tot je weer een feestje hebt. Je hoeft geen goede apparatuur weg te doen, maar een koelkast van 7 of 8 jaar oud aan laten staan terwijl het niet nodig is, dat is slecht en kost heel veel energie.”
2: Koop ledverlichting. „„Ledlampen zijn weliswaar duurder in aanschaf maar die extra kosten haal je er makkelijk uit. Je bespaart rond de 80 procent aan energie en de lampen zijn minder kwetsbaar dan bijvoorbeeld halogeen of spaarlampen.”
3: Zet een deurdranger op de buitendeur die de kinderen telkens open laten staan.
4: Doe de gordijnen dicht en zet geen meubels voor de radiatoren.
5: Zet een elektrische boiler uit als je op vakantie gaat.
6: Doe mee met ‘Poen voor groen’. „Bespaar tot maximaal 50 euro met de actie van gemeenten en lokale bouwmarkten. Koop je ledverlichting of tocht-strips, daarna kun je de kassabon uploaden op onze website. De actie loopt in Almelo, Hengelo, Borne, Hof van Twente, Hellendoorn, Vriezenveen en Haaksbergen. In Enschede en Wierden Zijn vergelijkbare acties van de gemeenten.”
We zitten met z'n allen meer thuis door corona. Hoe kun je dan toch nog energie besparen?
„Het maakt het lastiger. Je computer, laptop en telefoon hangen vaker thuis aan de laders en dan ontkom je er niet aan ook meer energie te gebruiken. Denk er bijvoorbeeld aan je apparatuur uit te zetten in plaats van op stand-by als je die niet gebruikt.”
De verwarming lager zetten, kan eigenlijk ook niet als je thuis werkt...
„Dat is wel een klassieker, de verwarming lager zetten. „De cv-installatie staat vaak de hele dag op 20 graden afgesteld. Ik kan niet beoordelen wanneer iemand het aangenaam heeft in huis, maar je kunt 6 procent aan energie besparen door de kachel in dat geval op 19 te zetten. Trek een trui aan en sloffen om het wat warmer te krijgen. Het is heel simpel.”
Dat betekent dus ook alle tochtgaten dicht, inclusief de ventilatie-strips in nieuwe(re) huizen?
„Ja. Je kunt beter je ramen twee keer per dag even goed open gooien dan de hele dag door koude lucht naar binnen laten komen. Sommigen mensen laten overdag de ramen van de slaapkamer open staan omdat ze ’s nachts ‘toch de verwarming niet aan hebben’. Maar in je slaapkamer is het altijd nog warmer dan buiten omdat de warmte van beneden naar boven trekt. Die moet je dus wel vasthouden. Natuurlijk is ventileren heel belangrijk maar beter dus op een aantal momenten dan de hele dag door.”
Wat heb je eigenlijk aan een klokthermostaat?
„De thermostaat kan ’s nachts op 15 of 16. Veel mensen denken dat je veel energie verbruikt omdat de verwarming dan ’s morgens weer omhoog moet. Stel hem een uur eerder in dat dat je opstaat en dat probleem is opgelost. Tegen de tijd dat je uit bed komt, stap je in een warme woning. De besparing heb je dan ‘s nachts wel gehaald vanwege de lagere temperatuur.”
De wooncoaches van Duurzaam Thuis Twente komen in coronatijd minder bij mensen over de vloer. Hoe vangen jullie dat op?
„We houden online spreekuren op dinsdagmiddag en donderdagochtend waar huiseigenaren terecht kunnen met vragen over duurzaamheid. Veel vragen over zonnepanelen en muurisolatie kunnen we telefonisch beantwoorden. Dat geldt ook voor vragen over subsidies. Maar thuis afspreken kan nog steeds hoor.”
Meer informatie op www.duurzaamthuistwente.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe methode helpt jongeren met een hartafwijking: ‘Kijken naar wat je wèl kunt werkt veel beter’
ENSCHEDE - ‘Doe voorzichtig, denk aan je hart’. Kinderen met een aangeboren hartafwijking die beschermd worden opgevoed, ontwikkelen zich minder dan kinderen die aangemoedigd worden zoveel mogelijk mee te doen. Vanuit die gedachte heeft fysiotherapeut Vera Hovenier van Pro-F en het Thorax Centrum Twente een programma opgezet voor jongvolwassenen. -
PREMIUM
Mishandelde Bashar Fathallah (66) uit Enschede wilde aangifte doen, maar overleed voor hij een kans kreeg
Hij kreeg klappen met een stoel, ging met zijn verwondingen op bed liggen, maar er was niemand die alarm sloeg. Pas drie dagen later trof de politie Bashar Fathallah onderkoeld en meer dood dan levend aan na een melding van een overbuurman. Op maandag 28 februari overleed hij aan de gevolgen van een longontsteking. De vraag nu: in hoeverre is dat verdachte Thomas G. aan te rekenen? -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Enschede zet twee vluchtelingen uit opvang na winkeldiefstal en zakkenrollen
ENSCHEDE - Twee asielzoekers zijn het afgelopen weekeinde uit de crisisnoodopvang in de voormalige vertrekhal van Vliegveld Twenthe verwijderd.
-
PREMIUM
Petronella Kroon-Artz (105) is de oudste van Enschede: een leven lang dansen en genieten van Frans Bauer
ENSCHEDE - De oudste inwoner van Enschede is zaterdag 105 jaar geworden. Als haar dochter het levensverhaal van Petronella Kroon-Artz uit de doeken doet, krijgt ze daar weinig van mee. Maar bij het zien van foto’s uit Nederlands-Indië is de twinkeling zichtbaar. „Makassar!” Daar begon alles op 13 augustus 1917. -
PREMIUM
‘Huftergedrag’ op Het Rutbeek, dat ziet er zo uit: ‘Het houdt hier niet op’
ENSCHEDE - Wat hier zoal blijft liggen? Nou, kijk zelf maar zegt assistent parkmanager Teun Oosterholt van Het Rutbeek. „Ongelofelijk, hè?” Het ‘huftergedrag’ wordt elk jaar erger. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.
In samenwerking met indebuurt Enschede