Volledig scherm
© ANP

‘Mijn Strijd’ van Hitler is populair
in Twentse boekhandel

AUDIOENSCHEDE/ALMELO - Bij webwinkel Bol.com is Mijn strijd, het boek van Adolf Hitler, niet op de site te vinden. Bij de Twentse boekhandels wordt het gewoon verkocht.

„Dat Bol het niet kan leveren, vind ik geen probleem”, zegt Israa Abdullatif van boekhandel Bij de Aa in Almelo met een glimlach. „Koop het  maar gewoon in de winkel.”

Groot succes

De nieuwe vertaling van Mein Kampf is een groot succes. Het boek uit 1925, dat strikt gezien nog altijd verboden is, stijgt deze week naar de derde plaats van de Bestseller 60. „Verbaast mij niks”, zegt Erik Hoekstra, inkoper van Broekhuis. „Het is een geschiedenisboek. Je kunt het zonder probleem op de salontafel leggen. Kijk, zeg je dan: ik heb interesse voor geschiedenis.” Hij benadrukt dat het is verschenen bij een gerenommeerde uitgeverij, vertaald door een ervaren vertaler en voorzien is van een gedegen inleiding.

Hoekstra is openhartig met cijfers. Voor de vestigingen van Broekhuis kocht hij er aanvankelijk 75 in en inmiddels heeft hij twee keer bijbesteld. In Enschede gingen tot nu toe de meeste exemplaren over de toonbank, namelijk 20. Gezien de prijs van bijna 50 euro zijn dat geen impulsaankopen.

1Twente sprak met Erik Hoekstra van boekhandel Broekhuis. Beluister het interview hieronder. 

Omstreden

Principiële bezwaren tegen de uitgave van dit nog altijd omstreden werk zijn in de oostelijke boekhandels niet te horen. Het wordt niet verstopt, van verkoop ‘onder de toonbank’ is geen sprake. De handelaren reageren laconiek op vragen van de krant.

Een medewerker van boekhandel Lovink in Lochem wijst erop dat de tekst al jaren op internet te vinden. Hij heeft ook de van 3.400 voetnoten voorziene Duitse heruitgave op voorraad. Daar was nog geen belangstelling voor. Voor de vertaling wel. „Ze zijn op. Nieuwe exemplaren zijn onderweg.” Dat meldt ook de website van The Read Shops. Het boek is in herdruk.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.