Volledig scherm

Minister doet niets tegen hoog parkeertarief bij MST in Enschede

ENSCHEDE - Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat niets ondernemen om de parkeerkosten bij ziekenhuizen draaglijk te maken. Ook niet bij het MST in Enschede. Dat blijkt uit haar antwoorden op Kamervragen over deze problematiek.

Schippers vindt het een zaak van het ziekenhuis en de gemeente. En geen zaak voor haar. Burgerforum Losser, die zich verzet tegen de tarieven bij het MST, noemt de reactie teleurstellend.

Begrip
Minister Schippers toont begrip voor de problematiek, maar daar blijft het echter bij. “Ik begrijp dat hoge parkeerkosten niet prettig zijn voor patiënten en bezoekers. Kosten kunnen bij sommige ziekenhuizen namelijk oplopen. Ziekenhuizen hebben de mogelijkheid om een korting te geven. Ik ben van mening dat ziekenhuizen in overleg met de gemeente aan zet zijn om beleid op dit punt te maken. Ik vind dat het te ver gaat om landelijke maatregelen te nemen. Desondanks wil ik ziekenhuizen en gemeenten wel oproepen om kritische geluiden serieus te nemen.”

Ze zegt geen onderzoek te gaan doen naar de hoogte van tarieven en evenmin naar de vraag waar het parkeergeld uiteindelijk aan wordt besteed. “Aangezien dit geen aangelegenheid is waar de minister van VWS een rol of bevoegdheid in heeft.”

Patiëntenbelangen
De minister schrijft verder wel dat ze van mening is dat ziekenhuizen en gemeenten de patiëntenbelangen in het oog moeten houden. Eventueel ziet ze een rol weggelegd voor zorgverzekeraars in deze parkeerdiscussie. “Uiteraard zijn er ook andere partijen, zoals zorgverzekeraars, die met ziekenhuizen het gesprek kunnen aangaan over hoge parkeerkosten. Primair ligt de verantwoordelijkheid daar echter niet. “

Nieuwe brief
Lies ter Haar van Burgerbelangen doet in een nieuwe brief dit weekeinde aan de minister nogmaals een oproep om in de Enschedese situatie te duiken. “Het MST in Enschede is een streekziekenhuis. De gemeente Enschede krijgt extra middelen voor haar streekfunctie. Het moet toch niet zo lastig zijn om terug te keren naar het eerder gehanteerde systeem van het afwaarderen van de parkeerkaarten tot een maximum bedrag van rond de 3 euro?”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.