Volledig scherm
© ANP

Minister Kamp: olieopslag onder Marssteden Enschede veilig

ENSCHEDE/ DEN HAAG - Minister Henk Kamp (Economische Zaken) ziet geen reden om de reeds vergunde olieopslag onder bedrijventerrein De Marsstededen in Enschede alsnog stop te zetten. In een brief aan de Tweede Kamer laat de minister weten dat de olieoplag in ondergrondse zoutcavernes veilig is.

Kamp schrijft dat in Twente een andere techniek wordt gebruikt dan in cavernes onder het Duitse Amtsvenn waar al geruime tijd wordt gezocht naar de oorzaak van een olielek.

Enkelvoudige buis

Volgens Kamp is het vrijwel zeker dat het lek in de Duitse caverne is ontstaan in een boorgat met enkelvoudige aan- en afvoerbuis tussen bovengrond en caverne. „Het boorgat is lek tussen de 200 en 311 meter diepte. Er zijn sterke aanwijzingen voor een lek op 217 meter”, aldus Kamp.

Voor de cavernes in de Marssteden wordt de caverne middels twee boorgaten met beide dubbelwandige pijpen verbonden met de bovengrond. Eén boorgaat is voor de aan- en afvoer van olie, het andere boorgat moet de druk in de caverne regelen via aan- en afvoer van zoutverzadigd water. „Hierdoor kan in de cavernes geen holle ruimte ontstaan”, aldus Kamp. Hij acht het met verwijzinging naar deze techniek ‘zeer onwaarschijnlijk’ dat een lek zoals in het Amtsvenn kan ontstaan.

Mijnbouwwet

Kamp wil dat AkzoNobel en Argos dan niet niet verbieden om door te gaan met de voorbereidingen voor de olieopslag in dit najaar. Wel behoudt de minister zich het recht voor om alsnog in te grijpen, mocht het onderzoek naar het Duitse olielek daartoe aanleiding geven op grond van de Mijnbouwwet.

Niet Kamp zelf, maar de Inspecteur Generaal der Mijnen, kan dan alsnog de olieopslag stopzetten. Het Nederlandse Staatstoezicht Mijnen houdt contact met de Duitse autoriteiten.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.