Volledig scherm
© Annina Romita

Moeders opgelet: hier kan je sporten mét je baby in Twente

VIDEOENSCHEDE/ALMELO - Fit worden met je baby op de rug kan tijdens de bijzondere sportlessen van Iris van Nispen tot Pannerden (37) uit Enschede. Haar babywork-outs zijn een uitkomst voor kersverse ouders. "Sporten schiet er vaak bij in."

Dat sporten na een bevalling een flinke uitdaging kan zijn weet Iris als geen ander. “Na de geboorte van mijn dochter kon ik door bekkenproblemen niet lopen. Ik heb zelfs een tijdje in een rolstoel gezeten.” Een flinke klap voor de sportieve Enschedese die sportinstructrice en dansdocent is. Toen ze weer mobiel was, ging ze op zoek naar manieren om toch te kunnen sporten. “Ik droeg mijn dochter Emma in een draagdoek en wilde graag samen iets doen.” Ze kwam uit bij de opleiding tot docent Baby Carry Workout. Tijdens die work-out worden kinderen tot vier jaar in een draagdoek aan de rug van hun ouder bevestigd. Moeders en vaders doen vervolgens speciale sportoefeningen terwijl het kind mee wiegt. “De moeder kan veilig sporten en het kind ontspant”, jubelt Iris, “en het is ook nog goed voor de bekken!”

Enige docent in Twente

De Enschedese liet zich omscholen en geeft sinds april 2016 zelf lessen verspreid over Twente, met vaste standplaatsen Almelo en Enschede. “Ik ben de enige docent in deze regio. In het westen is het al heel hip.” Zelf ontwikkelde ze vanuit haar liefde voor dans de les Baby Carry Dance. “Meer dans en minder fitness.” Bekijk in onderstaande video hoe zo’n les verloopt.

Uitkomst

De work-outs zijn een echte uitkomst volgens de Enschedese. “Sporten is vaak heel lastig voor jonge moeders. Of je zit met een oppas, of met het slaapje of met de voeding”, somt de ervaringsdeskundige op. Zelf is ze moeder van de tweejarige Emma. "Door deze les hoef je je kind niet te dumpen en baby's vallen door het gewieg snel in slaap."

Veilig en netjes

Moeders kunnen 6 weken na de geboorte van hun kind beginnen met de lessen. “Mits het mag van de verloskundige”, benadrukt Iris. De muziek is afgestemd op kinderen, dus geen grove teksten of een hard volume. “En af een toe een kinderliedje voor de loslopers”, doelt de Almelose op broertjes en zusjes die te groot zijn voor een draagdoek. “Zij dansen gewoon gezellig mee.”

Volledig scherm
Baby's vallen door wiegende bewegingen snel in slaap tijdens de workout © Annina Romita

Veiligheid staat voorop. De speciale sportdraagdoeken worden voor en tijdens de les gecheckt en alle bewegingen zijn afgestemd op moeder en kind. “Springen is gevaarlijk voor de nekjes van baby’s en als we te veel draaien lijkt het alsof het kind in een centrifuge zit. Het bovenlichaam blijft dus redelijk statisch”, legt de docent uit. Ze waarschuwt om niet zomaar zelf te gaan sporten met een kind in een draagdoek. “Je moet echt verstand hebben van het menselijk lichaam.” Haar kennis onderscheidt haar naar eigen zeggen van andere 'babyworkouts'. "Ik zie wel eens yoga- of stijldanslessen met baby's in gewone draagdoeken, maar daar sta ik echt niet achter. Daar zijn die doeken niet voor gemaakt."

Papa's

De papa’s laten hun gezicht niet vaak zien bij de lessen die 's middags plaatsvinden. “Niet omdat het te vrouwelijk is hoor, maar vooral omdat vrouwen gewoon vaker thuis zijn”, verklaart de docent. “Vrouwen gaan toch vaker parttime werken na de geboorte van hun kind.”

Zweterige baby's

Op de vraag of baby’s baden in het zweet tijdens de les, reageert Iris schaterlachend. “Ja je hebt soms wel een babyafdruk op je rug staan." Ook de baby's trainen door de bewegingen mee. "Ze spannen allemaal kleine spiertjes aan in de draagdoek. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Benieuwd naar de lessen? Klik hier voor meer informatie.

Volledig scherm
© Annina Romita
Volledig scherm
© Annina Romita

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.