Volledig scherm
© News United/Dennis Bakker

Molen in Lonneker zwaar beschadigd door brand, tekenen erfpacht uitgesteld

LONNEKER - De molen aan de Lonneker Molenweg is in de nacht van vrijdag op zaterdag door een nog onbekende reden in brand gevlogen. De brandweer heeft de molen kunnen 'redden', maar het gebouw is zwaar beschadigd.

Volgens de brandweer zijn ingezet: twee blusvoertuigen, twee hoogwerkers en een tankwagen. Het riet aan de buitenzijde van de molen stond in brand. Door de snelle inzet van de brandweer kon de molen gered worden.

Hoe de brand is ontstaan is nog niet duidelijk. Forensisch onderzoekers zijn zaterdagmorgen begonnen met het onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Erfpacht
Uitgerekend zaterdagmiddag zou de erfpachtovereenkomst tussen de gemeente en de nieuwe Stichting Erfgoed Lonneker worden ondertekend. De ondertekening wordt verschoven naar een later tijdstip. 'Dieptriest", noemt voorzitter Geertjan Takkenkamp van de stichting de brand."Gelukkig is de molen gered en is de schade herstelbaar."

Toekomst
De ondertekening van de erfpachtovereenkomst zou het formele begin zijn geweest van de nieuwe toekomst van de Lonneker Molen. Over de exploitatie van de molen was jarenlang strijd tussen de Stichting Lonneker Molen (SLM) en Het aangespannen Landbouwwerktuig Lonneker (HALL), die het dorp bijna in twee kampen verscheurde. In de Stichting Erfgoed Lonneker hebben geen van beide voormalige kemphanen het voor het zeggen.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.