Mooi of niet? Historisch pand in Enschede is rood geschilderd

VIDEOENSCHEDE - Wat een likje verf al niet kan veroorzaken. Het pand Markstraat 6 in Enschede is in opdracht van de eigenaar volledig rood geschilderd. En dat is tegen het zere been van het Forum Enschede Erfgoed, dat strijdt voor het behoud van historische panden en gevels in de stad. 

Een Facebookbericht van het Forum heeft al honderden reacties opgeleverd. Inwoners spreken schande van de actie en eisen opheldering bij de gemeente Enschede. Die zegt niks te kunnen doen omdat de eigenaar niks illegaals heeft gedaan. De eigenaar is niet bereikbaar voor commentaar.

Marcel Meijer Hof van het Forum is des duivels. ,,Dit is een daad die niet kan worden teruggedraaid, al is een gedeeltelijke terug-aanpassing nog wel mogelijk. Het historisch geheel moet echter als onherroepelijk verwoest worden beschouwd”, zegt Meijer Hof, bouwhistoricus en lid van de Adviescommissie Cultuurhistorie van de gemeente Enschede.

'Verwoest'

Volgens Meijer Hof is de eigenaar op voorhand gewaarschuwd dat overschilderen niet zou kunnen worden goedgekeurd. ,,Er is door de projectleider binnenstad Hans Niemeijer en architect André Beumers tot twee keer toe met de eigenaar gesproken over zijn plan om de gevel op te knappen. Daarbij is volgens Meijer Hof van gemeente zijde en door de architect nadrukkelijk aangegeven dat het overschilderen van de gevel niet is toegestaan. Vrijdag kreeg ik een telefoontje van de architect dat het pand was verwoest”, aldus Meijer Hof.

Een woordvoerder van de gemeente erkent dat het weliswaar om een beeldbepalend gebouw gaat, maar het is geen monument. ,,Er ligt een voorbereidingsbesluit uit 2016 met een kaart met beeldbepalende gebouwen, maar de regels daarin gaan over gedeeltelijke of algehele sloop en daar is hier geen sprake van”, aldus de woordvoerder. Meijer Hof is het daar niet mee eens. ,,Op een dergelijk manier voor een voldongen feit te worden gesteld vraagt om een afdoende maatregel van de kant van de gemeente. Dit dient vervolgens ook als voorbeeld tegen mogelijke navolging van het klakkeloos aan de laars lappen van gemeentelijke regelgeving, voorschriften en handhaving", zegt Meijer Hof.

,,Van verschillende kanten wordt geijverd voor het herstel en de instandhouding van monumentale (winkel)panden in het centrum en verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte. Dit is iets dat zeker ook in het belang is van de binnenstads-ondernemers. Er worden subsidies beschikbaar gesteld, er is een prijstoekenning in het leven geroepen”, zegt Meijer Hof.

Eigenaar staat in zijn recht

,,De eigenaar staat gewoon in zijn recht om de gevel te schilderen”, pareert de woordvoerder. ,,Over smaak kan men altijd twisten, maar wij kunnen in dit geval niet handhaven op iets wat legaal is gebeurd. Bij een kleur die afwijkend is van wat we als normaal beschouwen, kunnen we een zogenaamd welstands-exces hanteren, maar daar is in dit geval geen sprake van.”

De actie van Meijer Hof krijgt op Facebook veel bijval. Tientallen mensen geven hun mening ,,Het geveltje van het pand waar nu eethuis Layla gevestigd is, is opgetrokken in (de Nederlandse) Jugendstil stijl. Die periode duurde kort, zo'n 30 jaar. Omdat het ook nog een vrij dure bouwwijze was, is er maar een beperkte hoeveelheid gebouwen in die stijl opgericht. Daarnaast zijn er ook nog gebouwen verloren gegaan tijdens bombardementen in de tweede wereldoorlog. Enschede heeft maar enkele exemplaren.”

Volledig scherm
Het pand Markstraat 6 in Enschede is nu rood. © Facebook Forum Erfgoed Enschede

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

  1. Politie slingert scooterrijders
op de bon in centrum Enschede

    Politie slingert scooterrijders op de bon in centrum Enschede

    ENSCHEDE - De politie is donderdagavond streng opgetreden tegen scooterrijders in het centrum van Enschede. Zo werd in de Raadhuisstraat tussen het Ei van Ko en het Van Heekplein een onbekend aantal bestuurders van scooters en brommers staande gehouden en bekeurd omdat zij tegen de regels in tussen het winkelend publiek door reden. Daarnaast werden voertuigen ter controle op een eventuele ongeoorloofde maximumsnelheid op een rollerbank gezet.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.