Volledig scherm
Bij de hoofdingang van de moskee aan de Atjehstraat zijn donderdagochtend protestborden aangetroffen. © Twitter @ESariakce

Moskeeën in Enschede doelwit van protestborden

ENSCHEDE - Aan de Atjehstraat en Ledeboerstraat zijn in de nacht van woensdag op donderdag protestborden en spandoeken opgehangen bij moskeeën. De uitingen zijn naar eigen zeggen geplaatst door actiegroep Rechts in Verzet. Zeker een moskeebestuur gaat aangifte doen.

Op de borden en doeken wordt duidelijk gemaakt dat de tot nu toe onbekende actiegroep zich verzet tegen de nieuwbouw van een moskee aan de Kuipersdijk in Enschede.

De borden en spandoeken werden kort voor het ochtendgebed om 06.00 uur ontdekt, zegt woordvoerder Ahmet Kemaloglu van de Selimiye Moskee aan de Atjehstraat. "We hebben ze weggehaald en zijn aan ons gebed begonnen. Het bestuur zal later vandaag aangifte doen tegen de plaatsers."

Om 05.00 uur plaatste Rechts in Verzet op Twitter zelf afbeeldingen van de geplaatste borden met daarbij de tekst 'wij beginnen klein'. Tegelijkertijd werden er ook in Houten doeken opgehangen met de tekst 'Islam is terreur' en 'geen moskee'.

'Kijken niet meer vreemd op'

Kemaloglu zegt niet onder de indruk te zijn van de protestacties."Er is al eens een baksteen door de ruiten gegooid, en we hebben al eens een opgeplakte vuurwerkbom op onze moskee gehad. Wij kijken dus niet meer op van dit soort onzinnige acties, hoe erg het ook is."

Volgens de woordvoerder is het nu aan de gemeente en de politie om te achterhalen wie de plaatsers zijn, en om te kijken of er maatregelen genomen moeten worden. "Wij doen aangifte en zullen camerabeelden afstaan. Ook al verwacht ik niet dat de daders herkenbaar op beeld staan. Daarna gaan wij gewoon verder met ons werk, en de nieuwbouw aan de Kuipersdijk."

Volledig scherm
Naast de moskee aan de Atjehstraat werd een spandoek opgehangen. © Twitter @ESariakce

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.