Volledig scherm
© ANP

MST en UT willen bloedvergiftiging binnen een half uur opsporen

ENSCHEDE - Het MST gaat samen met de Universiteit Twente werken aan een snelle test om bloedvergiftiging tijdig op te sporen. Binnen een half uur moet duidelijk zijn wat er aan de hand is. De test is belangrijk omdat bloedvergiftiging in veel gevallen tot de dood leidt. Onbehandeld kan dat al binnen week.

De snelle test voor sepsis bestaat op dit moment niet. Bij verdenking van sepsis moet er eerst bloed 'op kweek' worden gezet om te zien of er een infectie is. Dat duurt relatief lang, terwijl er juist haast geboden is.

Aantallen
Ongeveer een op de vijftig ziekenhuispatiënten en een op de vijf patiënten op de intensive care, krijgt met sepsis maken. De onderzoekers willen daarom een nieuwe snelle test maken die op verschillende indicatoren tegelijk test. Hoe sneller een scepsis wordt behandeld, hoe hoger de overlevingskans.

Subsidie
Het onderzoek naar bloedvergiftiging (sepsis) is een van de acht projecten die dinsdag zijn beloond met een regionale subsidie van het Pioneers in Health Care Innovatiefonds. Dat werd drie jaar geleden ingesteld om regionaal onderzoek naar nieuwe toepassingen in de zorg te stimuleren.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.