Volledig scherm
© Reinier van Willigen

MST stopt met keurmerken en lintjes: ‘Teveel kosten en administratie’

ENSCHEDE - Het MST in Enschede stopt met keurmerken en lintjes die patiëntenverenigingen geven aan bepaalde specialistische zorgonderdelen van het ziekenhuis. Volgens het MST zijn de keurmerken niet meer onderscheidend en brengen ze teveel kosten extra administratie mee.

Patiëntenverenigingen kennen keurmerken en lintjes toe aan ziekenhuizen voor kwalitatief onderscheidende onderdelen van het ziekenhuis. Zo heeft het MST de laatste jaren een ‘groen vinkje’ behaald voor onder meer de behandeling van darmkanker, stomazorg en prostaatkanker. Ook heeft het Enschedese ziekenhuis een keurmerk vanwege de zorg voor borstvoeding, een spataderkeurmerk en een vaatkeurmerk.

Een reden om er nu mee te stoppen, want bijna elk ziekenhuis heeft de keurmerken al binnen: “Tegenwoordig zijn ze veel minder relevant, omdat bijna alle keurmerken behaald zijn door de ziekenhuizen”, legt een woordvoerder uit. “De kwaliteit die gevraagd wordt is altijd op orde en het onderscheidend vermogen is verminderd.”

Administratielast omlaag

Een andere reden om te stoppen is de doelstelling om de administratieve rompslomp in het ziekenhuis flink omlaag te brengen. Alle Santeon-ziekenhuizen, waar het MST onder valt, hebben afgesproken dat het aantal keurmerken binnen de medisch-specialistische zorg eind dit jaar met de helft moet zijn afgenomen: “Dit is specifiek bedoeld om de regeldruk en administratielast voor artsen en verpleegkundigen te verminderen.”

Het MST blijft de kwaliteit van de eigen specialistische afdelingen wel testen via het meten van zorguitkomsten: “Een voorbeeld is het gezamenlijke Value Based Health-Care programma, waarin uitkomsten van de ziekenhuizen vergeleken worden om de zorg te verbeteren.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.