Twentenaren op leeftijd moeten door de coronacrisis thuisblijven. Gelukkig is er muziek bij de verzorgingstehuizen én taart van Jansen en Janssen.
Volledig scherm
Twentenaren op leeftijd moeten door de coronacrisis thuisblijven. Gelukkig is er muziek bij de verzorgingstehuizen én taart van Jansen en Janssen. © Still uit de video

Muziek én taart voor senioren in Twente en een telefoontje van Gaston voor Bornse winnaars

luchtig coronanieuwsTwente en de Achterhoek staan vrijwel stil door de coronacrisis. Het is doorbijten voor de positieve Tukker. Maar tussen al die ellende is er ook nog genoeg in deze regio om over te lachen of om vrolijk van te worden. Een overzicht van ‘goed’ en opmerkelijk nieuws in deze corona-tijden.

Geen bezoekje, maar belletje van Gaston in Borne

Het was een grote verrassing voor acht deelnemers van de Postcode Loterij in Borne. Op hun postcode 7622 JD (Kortenaerstraat) is de PostcodeStraatprijs gevallen in de februaritrekking van de Postcode Loterij. Samen verdelen ze 275.000 euro.

Normaliter worden prijswinnaars verblijd met een ‘Goeeeeeeeedenavond’ van presentator Gaston Starreveld, maar vanwege de coronacrisis zit dat er de komende tijd even niet in. De Bornenaren kregen wel een heugelijk telefoontje van de tv-legende. Bezoekje of niet, zo'n leuk geldbedrag is altijd welkom. Ook in coronatijd.

Gaston Starreveld.
Volledig scherm
Gaston Starreveld. © Michel van Bergen

Huis met een kruis in Enschede

Een opmerkelijke foto, gemaakt ergens in de wijk Stroinkslanden in Enschede. Een buurtbewoner kiekte een huis met daarop een haast goddelijke boodschap, of verzoek: ‘Jezus, bescherm dit huis’. Wie weet of het helpt tegen de corona-uitbraak. Maar alle beetjes helpen, naast het door de regering en het RIVM voorgeschreven protocol.

De buurtbewoner die de foto instuurde vraagt zich wel af waarom er in deze tijden van saamhorigheid niet aan de hele buurt wordt gedacht: “Waarom alleen het huis en niet de hele straat of het plein?” 

De boodschap op het huis in Enschede.
Volledig scherm
De boodschap op het huis in Enschede. © DTCT

Jansen en Janssen verrassen senioren met taartjes

Ze doet de voordeur open, kijkt naar het bezoek en stelt dan de vraag: „Verwacht je sneeuw?” Mieke Mulder (88) krijgt vrömd volk aan de deur aan de Magdalenalaan in Hengelo. Vreemden met een goed hart. Jansen & Janssen presenteren cakes met vers fruit. Dat gebaar kostte het duo eerst anderhalf uur zweten en kneden in Kims keuken. Bekijk de reportage hieronder.

Zangeres Demi zorgt voor een glimlach in Oldenzaal

Voor de senioren die door de corona-uitbraak aan huis zijn gekluisterd wordt gelukkig van alles op poten gezet. Zo ook in Oldenzaal, waar de bewoners van de zorgcentra Gereia, Molenkamp en Zonnestraal werden verblijd met een bezoekje van zangeres Demi. 

De Oldenzaalse Juniorkamer vervoerde haar met een grote trailer die bij de drie complexen voor de deur werd gezet. „Om de bewoners en de medewerkers een hart onder de riem te steken”, aldus Boy Peters van de Juniorkamer. De geste werd zeer gewaardeerd, de Denekampse zangeres kon rekenen op veel applaus. Er kwamen herkenbare nummers voorbij zoals ‘De glimlach van een kind’ en ‘Tulpen uit Amsterdam’.

De bewoners en het personeel van  zorgcentrum Gereia aan de Wilhelminastraat vermaken zich kostelijk, er wordt gedanst  , luchtgitaar gespeeld en gezwaaid.
Volledig scherm
De bewoners en het personeel van zorgcentrum Gereia aan de Wilhelminastraat vermaken zich kostelijk, er wordt gedanst , luchtgitaar gespeeld en gezwaaid. © Cees Elzenga/hetoog.nl

Bornse thuiswerkers krijgen een troostreep

Corona gooit alles overhoop, ook in het ambachtelijke chocoladeatelier Zeut aan de Grotestraat in Borne. Daar had eigenaar Linda Baas al maanden geleden een speciale bevrijdingsbonbon bedacht. „Een combinatie van melkchocolade en het Bornse bevrijdingskruidenbitter, met bovenop het logo van 75 jaar bevrijding.” 

Dat liep allemaal geheel anders door de uitbraak van het coronavirus. Een flink deel van Baas’ werk is inmiddels weggevallen, zoals workshops en opdrachten voor horecabedrijven. „Gelukkig kwam Evelien Lansink met een idee op de proppen. Ik werk al langer met haar samen, en zij bedacht een speciaal relatiegeschenk voor bijvoorbeeld bedrijven die noodgedwongen veel mensen thuis aan het werk hebben: het geluksmomentje. Bedrijven kunnen de repen bestellen bij EvenAnderz in Delden, en dan gaan wij ermee aan de slag. De eerste 800 exemplaren worden al geleverd.”

Linda Baas (zwart jasje) en Evelien Lansink (grijze trui) aan het werk in chocoladeatelier Zeut. Linda maakt nu chocola in opdracht van bedrijven om personeel in coronatijden te steunen. H
Volledig scherm
Linda Baas (zwart jasje) en Evelien Lansink (grijze trui) aan het werk in chocoladeatelier Zeut. Linda maakt nu chocola in opdracht van bedrijven om personeel in coronatijden te steunen. H © Frans Nikkels

Heal the World, de Hof van Twente versie

Wie in Goor of omstreken woont is bekend met de Sjoowavonden: een jaarlijks muzikaal spektakel in zalencentrum De Bebsel, waar zangers en zangeressen uit heel de Hof van Twente hun kunsten vertonen in een avondvullende show. En dat meerdere avonden achter elkaar.

Alleen: door de coronacrisis is er een streep gegaan door de editie van 2020. Erg jammer voor de deelnemers én het publiek, maar de artiesten bedachten iets om het muzikale gemis van dit jaar iets te verzachten. Gezamenlijk én vanuit eigen huis namen ze een cover op van Michael Jackson's Heal the World. Met onderstaande video als resultaat.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.