Volledig scherm

Muziekhuis van het Oosten kan rekenen op 9,5 ton van Overijssel

AUDIOZWOLLE - Het Muziekhuis van het Oosten krijgt een jaarlijkse subsidie van 950.000 euro van de provincie Overijssel. Enige voorwaarde is nog dat de provincie Gelderland een zelfde bedrag aan subsidie verleent. Daar beslist Provinciale Staten van Gelderland op 14 november over.

In Provinciale Staten van Overijssel is ruime steun voor het verstrekken van de subsidie, bleek woensdagmiddag tijdens de Statenvergadering. Het geld is nodig voor de fusie tussen het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest, die samen een symfonische voorziening voor Oost-Nederland gaan vormen.

‘10 miljoen verdampt’

Alleen de PVV en de SGP kunnen niet instemmen met de subsidie. „In de afgelopen jaren is er al meer dan 10 miljoen euro in het orkest gestopt. Dat is allemaal verdampt”, aldus PVV-fractievoorzitter Erik Veltmeijer. Hij vindt dat het orkest de eigen broek op moet houden. „Niemand zal ze missen als het orkest er niet meer is. Laten we het geld besteden aan zaken waar Overijsselaars echt wat aan hebben.”

Moeite met operawereld

Ook de SGP is tegen de subsidieverstrekking, maar om andere redenen. „De kwalitatieve waarden staan voor ons overeind, maar wij hebben moeite met bijvoorbeeld de tijdstippen waarop het orkest speelt”, zei SGP-fractievoorzitter Dirk van Dijk. „De hele operawereld spreekt ons niet aan. We besteden het geld liever aan bijvoorbeeld monumentenzorg.”

Talent

Maar de andere partijen in Provinciale Staten toonden zich vooral positief. Zo stelden PvdA en ChristenUnie dat het orkest een belangrijke bijdrage levert aan het culturele klimaat in Overijssel. Het CDA toonde zich eerder kritisch over de subsidie, omdat de partij zich vooral afvraag waarom een fusie meer geld kost. Maar onder meer door toezeggingen dat het orkest zich inzet voor educatie, jeugd en talentontwikkeling stemt het CDA ook in met de subsidieverstrekking. 

1Twente sprak met Kees Meijer, directeur van het Orkest van het Oosten. Beluister het interview hieronder terug. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.