Volledig scherm
Een schetsontwerp van het nieuwe Muziekkwartier in Enschede, waar straks misschien ook de bibliotheek in komt. © Aat Vos en Mars Interieurarchitecten

Muziekkwartier Enschede krijgt nieuwe entree, verhuizing bieb nog onzeker

ENSCHEDE - Het Muziekkwartier krijgt z'n felbegeerde ingang aan het Wilminkplein. Een belangrijke stap op weg naar 'de huiskamer van de stad'.

Veel woorden waren er niet voor nodig in de Stedelijke Commissie: de gemeentelijke subsidie van 750.000 euro voor een nieuwe entree van het Muziekkwartier wordt verstrekt. De meeste partijen willen dat het voorstel maandag in de gemeenteraad met een hamerklap passeert. 

Quote

De nieuwe entree draagt bij aan een veiliger Wilmink­plein

Angelina Schoonewille

Daarmee kan de ingang aan het Wilminkplein nog deze zomer een feit zijn. Belangrijk, vinden de culturele instellingen die er zijn gevestigd, want dan is de weg vrij voor veel meer samenwerking. Of zoals Angelina Schoonewille van Kunstenschool Kaliber in haar rol van voorzitter van de Stichting Muziekkwartier de raadsleden voorhield: "Deze stap leidt tot verregaande samenwerking op het gebied van onder andere inhoudelijke programmering. Tegelijk zal de nieuwe entree bijdragen aan een veiliger Wilminkplein."

Verwachte stijging

Geen investering in stenen dus, maar een investering in meer en beter bereikbare cultuur voor een grotere groep Enschedeërs. Helemaal als de bibliotheek in het Muziekkwartier trekt, is de verwachting dat het aantal bezoekers van meer dan 400.000 per jaar, stijgt naar 700.000. Dan wordt het gebouw ook optimaal gebruikt en kan wie maar wil, er op elk moment van de dag terecht.

Verhuizing bibliotheek

De verhuizing van de bibliotheek naar het Wilminkplein is overigens nog niet in kannen en kruiken. Hoewel de kans groot is dat het volgend jaar daadwerkelijk gebeurt en op de eerste schetsen van architect Aat Vos enthousiast is gereageerd, moet er nog een aantal zaken worden onderzocht.

Het lijkt er op dat het plotselinge aftreden van cultuurwethouder Jeroen Hatenboer twee weken geleden, voorbarig is geweest. Maandagavond gaven bijna alle partijen aan dat ze vóór de plannen voor de Kop van de Boulevard stemmen. Hatenboer legde het bijltje erbij neer omdat hij bang was dat beide zaken over de gemeenteraadsverkiezingen heen zouden worden getild.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.