Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

Mysterieuze inbraak op Universiteit Twente: wat waren insluipers van plan?

ENSCHEDE - Bij de Universiteit Twente staan ze voor een raadsel: wat was de bedoeling van de inbraak afgelopen weekeinde? Hoofd beveiliging Benno Kiers begrijpt er niets van: ‘Normaal gesproken willen inbrekers snel geld verdienen en nemen ze apparatuur mee, maar nu zijn alleen de computers opengeschroefd’. 

Kiers spreekt van een inbraakgolf. “Zaterdagochtend werd er ingebroken in de Zuidhorst en later die dag kregen we een melding van een inbraak uit het Horstcomplex. Op maandagochtend bleek ook dat in de Citadel is ingebroken. We hebben geen idee of het om één of meerdere daders gaat, maar de gebouwen liggen best ver uit elkaar. Het was dus echt een grootschalige actie.”

Aangifte

Veel is nog onbekend, stelt Kiers. Onder andere over de omvang van de schade, waar de groep of persoon naar op zoek was, welke afdelingen zijn getroffen en wat precies ontvreemd is. Wat opviel is de desktops niet werden meegenomen, maar alleen opengebroken. 

Quote

Hoe en waarom hebben ze dit gedaan? Ik snap er echt niets van

Benno Kiers

“Normaal gesproken willen inbrekers zo snel mogelijk erin en eruit. In dit geval viel het op dat ze de tijd namen om computers open te breken.” Er is inmiddels aangifte gedaan. De universiteit is in samenwerking met de politie, de recherche en ICT-dienst LISA een grootschalig onderzoek gestart. Mogelijk is geprobeerd om de computers te hacken, ook dit wordt onderzocht.

Zolang het onderzoek loopt, blijft Kiers met veel vragen zitten. “Hoe en waarom hebben ze dit gedaan? Ik snap er echt niets van. Mochten er bedrijven in de regio zijn die hetzelfde is overkomen, dan horen we het graag. Misschien kunnen andere slachtoffers ons meer duidelijkheid verschaffen.”

Eerder inbraak

Vorig jaar werd er ook al ingebroken in twee gebouwen op de universiteit. Drie jonge mannen wisten daarbij 11 kostbare laptops buit te maken. Kiers vraagt zich af hoe de UT zich tegen deze inbraken kan wapenen. “Inbrekers verstoppen zich niet eens meer voor de camera. Ik denk dat we wel kunnen stellen dat we als universiteit in de hoek zitten waar de klappen vallen. En dat we goed moeten nadenken of dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen zijn. We hebben hier wel te maken met openbaar toegankelijke overheidsgebouwen.’

Het logo van de Universiteit Twente.
Volledig scherm
Het logo van de Universiteit Twente. © Sem van der Wal

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.