Volledig scherm
© screenshot

Nepverhaal van Enschedese waarschuwt tegen nepverhalen

ENSCHEDE - De Enschedese Erika Durkstra laat met een nepverhaal over enge mannen zien welke onrust ‘broodjes aap’ veroorzaken.

Bulgaren die in een rood busje door de Enschedese wijk Wesselerbrink zouden rijden om daar kinderen te ontvoeren voor de orgaanhandel.

Angstwekkende geruchten

Dit onware verhaal dat momenteel via sociale media wordt verspreid, is voor haar de druppel. Erika Durkstra (28) uit Enschede is bedroefd over de impact die angstwekkende geruchten hebben op het leven van alledag van mensen om haar heen. Ze kent moeders die hun kinderen daarom niet meer buiten laten spelen.

Als tegengif heeft de Enschede deze week zelf een gerucht over enge mannen verzonnen en via sociale media verspreid. Nu legt ze in een videoboodschap uit dat het flauwekul was en waarschuwt daarmee tegen geruchten die te veel mensen onterecht angstig maken.

Waarschuwing

„Natuurlijk heb ik er heel goed over nagedacht of ik precies hetzelfde moest doen waar ik tegen waarschuw. Daarom heb ik ook een zo voor de hand liggend mogelijk verhaal bedacht, met de waarschuwing dat je als vrouw in Enschede niet uit de auto moet stappen als je drie mannen ziet die takken op de weg aan het leggen zijn. Zo’n advies is zo vanzelfsprekend, dat je daar geen extra angstgevoelens mee oproept”, vindt Durkstra.

„We raden dit soort acties af”, zegt politiewoordvoerder Ben van Ingen Schenau, „een nieuw broodje aap kan mensen weer ongerust maken, ook al heeft de maker er goede bedoelingen mee.”

Ongure types

De woordvoerder bevestigt dat via sociale media regelmatig zorgwekkende verhalen worden verspreid over gebeurtenissen die zich (ook) in deze regio zouden afspelen. Meestal betreft het ongure types die individueel of in groepsverband stelselmatig burgers beroven, oplichten, ontvoeren of aanranden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.