Volledig scherm
© Annina Romita

Nieuw bestemmingsplan Twente Airport en omgeving moet voor 1500 banen zorgen

AudioENSCHEDE - Er is twee jaar aan gewerkt en het telt 6.000 pagina's. Het nieuwe bestemmingsplan voor de Technology Base en de omgeving van Twente Airport moet de beloofde 1.400 tot 1.500 banen dichterbij brengen.

Met het document legt Enschede de spelregels vast voor het economisch en recreatief gebruik van het 430 hectare grote terrein. In het gebied is onder meer een 'iconisch' bedrijventerrein voorzien, waar lichtgewicht materialen voor luchtvaart en de auto-industrie ontwikkeld kunnen worden in twee proeffabrieken. 

"Daar is van de zijde van het bedrijfsleven echt veel belangstelling voor, zoals van de zijde van Fokker", zegt de Enschedese wethouder Patrick Welman (Economie). "Maar bedrijven willen wel zicht hebben op de mogelijkheden en belemmeringen. Die kunnen we nu bieden met dit plan."

In het lang verwachte stuk, waarover de gemeenteraad nog voor de verkiezingen een finaal oordeel moet geven, zijn bijvoorbeeld bouwvoorschriften in hoogte en vierkante meters minutieus vastgelegd, net als milieu- en geluidsbeperkingen en maatregelen ter bescherming van steenmarter, eekhoorn, hagedis en grote bosmuis.

Evenwichtige balans

Het bestemmingsplan voorziet in een 'evenwichtige balans' tussen economische en ecologische belangen, meent Hans van Agteren. De wethouder van vergunningen reageert daarmee op de kritiek van de Stichting Lonnekerberg (STIL). Die vreest dat de Lonnekerberg een 'herrieberg' wordt door de activiteiten van ondernemer Jan van Eck en diens Vliegveld Twenthe Evenementenorganisatie (VTE). STIL nam daarom het initiatief tot een petitie, die tot dinsdagmiddag bijna 2800 keer was ondertekend.  1Twente sprak over het plan met voorzitter van de STIL Geertjan Takkenkamp. Beluister dat item hieronder terug.

Van Agteren: "Een herrieberg willen ook wij niet, die vrees is ongegrond." Daarom, aldus de wethouder, wordt het Van Eck maximaal twaalf dagen per jaar toegestaan evenementen te houden met een geluidsvolume van boven de 50 en met een maximum van 70 decibel. Daarnaast gelden voor Van Ecks VTE beperkingen tijdens het broedseizoen.

Woensdagavond kan iedereen in Savenije in Lonneker vanaf 19.00 uur het bestemmingsplan inzien.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.