Volledig scherm
© Universiteit Twente

Nieuw onderwijsconcept 'Delta' start volgend schooljaar in Enschede

ENSCHEDE- Enschede krijgt de primeur van een nieuw onderwijsconcept, Delta, waarbij iedere leerling onderwijs op maat krijgt. 

De nieuwe deltabasisschool De Elfenbron begint volgend schooljaar op de campus van de UT. Het is een initiatief van Marjolein van Klink, UT-onderwijspsycholoog. „Opvallend verschil met het reguliere onderwijs is dat de nieuwe school niet met de traditionele acht groepen werkt. Kinderen van verschillende leeftijden werken op hun eigen niveau en in hun eigen tempo samen in projecten. Het leermateriaal past zich als het ware aan hun talenten aan,” zegt Van Klink.

Onderwijsfilosofie
Van Klink heeft de onderwijsfilosofie een aantal jaren geleden ontwikkeld. Het materiaal en de digitale leermiddelen sluiten aan op het niveau en de interesses van de leerlingen.

Maatwerk
Om maatwerk te bieden maakt de school gebruik van inzichten uit de neuropsychologie. Het materiaal bestaat voor een groot deel uit digitale leermiddelen. „Maar de leerlingen gaan echt niet de hele dag achter de computer. Ze zullen ook veel in beweging zijn. Veel lessen worden namelijk in de buitenlucht gegeven.”

Vernieuwend
Bij Delta werken de hoogbegaafde en de minder begaafde leerling samen met de ‘gewone leerling’, benadrukt de onderwijspsycholoog. „Ieder leerling wordt op zijn eigen niveau uitgedaagd. We zijn overigens niet nieuw maar vernieuwend. Veel facetten van Delta zijn te vinden in het montessorionderwijs en het daltononderwijs.”

Doel is dat de Elfenbron in vijf jaar uitgroeit tot een school met tweehonderd leerlingen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.