Volledig scherm
TTO voor de mavo op Stedelijk Lyceum College Zuid © Stedelijk Lyceum College Zuid

Nieuw: Stedelijk Lyceum College Zuid start tweetalig onderwijs op de mavo

ENSCHEDE - Het Stedelijk Lyceum College Zuid start komend schooljaar met tweetalig onderwijs (TTO) voor mavo-leerlingen in Enschede. En dat is volgens docent en TTO coördinator Monique van Manen uniek in deze regio. 

Er is al 28 jaar TTO voor leerlingen van de havo en vwo, waarom nu pas voor de mavo? 

„In Nederland is TTO voor de mavo eigenlijk pas de laatste vijf jaar in opkomst. Vaak hebben schoollocaties met TTO alleen havo en vwo onder één dak, en is er voor de mavo-leerlingen een andere locatie. Ik denk dat het daarom zo lang heeft geduurd. We hebben al jaren goede resultaten op havo en vwo, dus willen we heel graag deze onderwijsvorm uitbreiden naar de mavo. Ook is er meer vraag naar.”  

Jullie vragen van leerlingen een Bilingual Attitude?  

„Leerlingen moeten tijdens de Engelstalige lessen en op de TTO afdeling ten allen tijde Engels als voertaal gebruiken en dat wordt ook door de docenten bijgehouden. Dat is heel gebruikelijk bij TTO. Door die onderdompeling van de Engelse taal bereik je uiteindelijk een hoger niveau. Anders gaat het echt niet lukken.”

Leerlingen krijgen Duitse les in het Engels? 

„Nee, dat niet. Je moet denken aan vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, maar ook gym en handvaardigheid. Die lessen zijn in het Engels. Maar TTO gaat ook over persoonlijke ontwikkeling. Op school worden daarom ook andere activiteiten gehouden, zoals het vieren van Thanksgiving of Halloween. En jaarlijks organiseren we uitwisselingen en reizen waarbij de kinderen in gastgezinnen verblijven en culturele verschillen ervaren.”   

Waarom is TTO juist nu zo van belang? 

„TTO gaat over wereldburgerschap en is een goede springplank voor elk vervolgonderwijs. Steeds vaker worden vakken of zelfs volledige opleidingen in het Engels aangeboden. Als docent zie ik dat ik leerlingen nog meer mee kan geven. Alle extra activiteiten die we doen, vormen die kinderen.” 

Hoeveel leerlingen zijn er nodig? 

„Op het Stedelijk Lyceum hebben we 900 leerlingen, ongeveer 150 TTO’ers verspreidt over havo en vwo. We hope dat we met een leuke brugklas mavo kunnen beginnen. Maar ook al melden zich komend schooljaar maar twaalf leerlingen aan, we starten met deze pilot.”

Het Stedelijk Lyceum College Zuid houdt 5 februari een opendag. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.