Volledig scherm
De hulpvraag van ouderen staat centraal bij het nieuwe zorgbureau Zosaam

Nieuw zorgbureau in Enschede biedt ouderen ook noaberhulp

ENSCHEDE - Twee oud-afdelingshoofden van ziekenhuis MST beginnen maandag een zorgbureau voor ouderen. Zosaam is een antwoord op afnemende noaberhulp.

De Enschedese Veronique Sauwerwald en Irma Strootman uit Deurningen (beiden 49) werden vorig jaar na langdurige dienstverbanden boventallig bij het MST. Hun brede ervaring in de zorg bracht de ex-collega's op het idee om voor zichzelf te beginnen, maar dan anders.

Noaberhulp wordt minder

„In het westen zijn veel organisaties die soms al heel lang werken vanuit de vraag van de cliënt. Die bepaalt waar hij behoefte aan heeft, om te kunnen blijven leven zoals hij altijd heeft geleefd. In deze regio zie je dat veel minder, omdat we hier nog zorgzaam zijn voor elkaar”, vertelt Irma Strootman. 

Maar die noaberhulp wordt minder, zegt ze. „Deels omdat de economie aantrekt. Meer mensen hebben een baan en daarom geen tijd meer voor vrijwilligerswerk.”

Behoefte is leidend

Hun kersverse bedrijf Zosaam biedt niet alleen geïndiceerde zorg, maar gaat een stap verder. „De behoefte van de cliënt is leidend, niet de agenda van de organisatie.” Zo bieden de onderneemsters persoonlijke aandacht. „Soms is het al genoeg om er gewoon te zijn.” Daarnaast wordt bekeken hoe medische ellende kan worden voorkomen. „Door toe te zien of de medicatie geen chaos is, of de voeding voldoet, of de woonsituatie nog wel veilig is.”

Ook als mensen met een bepaalde zorgvraag op vakantie of visite zijn in Twente kunnen zij Zosaam inschakelen, bijvoorbeeld door te helpen bij het douchen of het verzorgen van een stoma. „Een aantal hotels in deze regio heeft daar al positief op gereageerd. Een beperking hoeft niet te betekenen dat vakantie onmogelijk is.” Zosaam is WTZI-gecertificeerd, wat aangeeft dat het aan de wettelijke eisen voldoet. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

  1. Dolly Dots tien jaar na overlijden Ria toch weer op tournee, ook in Enschede en Almelo

    Dolly Dots tien jaar na overlijden Ria toch weer op tournee, ook in Enschede en Almelo

    ENSCHEDE/ ALMELO - Haren touperen, felle oogschaduw op en de beenwarmers kunnen ook weer uit de kast: de Dolly Dots zijn terug. Patty Zomer, Angela Groothuizen, Ether Oosterbeek, Anita Heilker en Angéla (Sjeel) Kramers beginnen dit najaar aan een theatertournee langs dertig steden. Op 2 december 2020 treden ze op in het Enschedese Wilminktheater. Volgend jaar, 8 januari 2021 treden ze op in Theaterhotel Almelo.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.