Volledig scherm
Keolis rijdt met treinen (Blauwnet) en bussen (Twents) door deze regio © Beeldbewerking Joost Dijkgraaf

Nieuwe dienstregeling gaat 15 december in: dit betekent het voor Twente

Meer treinen tussen Hengelo en Bielefeld, géén nachttreinen en nieuwe buslijn tussen Denekamp en Almelo: dat zijn de belangrijkste conclusies uit de nieuwe dienstregeling voor Twente en de Achterhoek. 

Keolis, verantwoordelijk bijna alle trein- en busvervoer in deze regio, maakte de nieuwe regeling dinsdagmorgen bekend. De 'dienstregeling 2020' is mede tot stand gekomen op basis van tips van reizigers en chauffeurs en gaat per 15 december in. 

Wat verandert er voor de reiziger? Hieronder de belangrijkste wijzigingen: 

Trein 🚆

Extra ritten op traject Hengelo-Bielefeld. Er komt een extra vroege rit tussen Hengelo en Bad Bentheim ( doordeweeks om 5.34 uur, zaterdag om 6.34 uur en zondag om 7.34 uur) en een extra late rit de andere kant op. 

  Kleine aanpassing Enschede -Zwolle. Op de route tussen Zwolle en Enschede wordt de dienstregeling op sommige momenten met één minuut aangepast. De aansluiting op andere treinen moet zo nét iets beter haalbaar zijn. Minder perronrennen dus. 

Een nachttrein is voorlopig niet opgenomen in de plannen Keolis. Vanuit Enschede is de roep groot om een latere trein, zeker in het weekend. Op dit moment vertrekt de laatste trein om 23.30 uur. Dat blijft zo in 2020. Mogelijk komt er nog wel een proef met nachttreinen. 

Bekijk hier alle wijzigingen voor het treinvervoer in de regio

Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Bus 🚌

•  Nieuwe lijn: 264. Op het drukke traject vanuit Denekamp richting Oldenzaal komt een nieuwe lijn. Er worden twee spitsritten toegevoegd. Deze ritten beginnen in Denekamp en rijden via Ootmarsum, Vasse en Tubbergen rechtstreeks naar Almelo. De bussen rijden dus niet via Geesteren. Deze ritten worden gereden als lijn 264.

•  Lijn tussen Hengelo - UT geschrapt. Er gaat een streep door lijn 16, die van Hengelo naar de UT liep. Volgens vervoerder Twents is die niet langer noodzakelijk aangezien lijn 9 twee keer per uur gaat rijden. Reizigers die willen uitstappen op de UT kunnen gebruik maken van lijn 1. 

•  Extra bussen in Enschede. Op zondag gaan er eerder op de dag bussen rijden in Enschede op lijn 1 en lijn 2. De beide trajecten worden een uur vervroegd. Reizigers kunnen hierdoor vroeger gebruik maken van de treinen naar de rest van het land. Deze aanpassing is onderdeel van een proef die op lijn 1 en lijn 2 wordt gehouden om de reismogelijkheden op zondag te verbeteren.

• Verplicht overstappen. In verband met de aangepaste rijtijden (als gevolg van de toegenomen verkeersdrukte) is het niet meer mogelijk om in de spits altijd een doorgaande verbinding te bieden in Enschede. Daarom moeten reizigers in de spits in één richting altijd overstappen op Enschede CS.

De bus van Haaksbergen naar Enschede, vertrek uit Haaksbergen 7.23 uur, vervalt. In plaats hiervan gaat er om 8.07 uur een bus rijden van Haaksbergen naar Enschede. Enkele ritten vervallen omdat er nagenoeg geen reizigers in zitten. Dat geldt ook voor de lijn 680 Hardenberg - Den Ham. Het aantal reizigers op die lijn is te laag om het traject in stand te houden.

Bekijk hier alle wijzigingen voor het busvervoer in Twente

Volledig scherm
© Emiel Muijderman

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.