Volledig scherm
Dimitrios Stamatialis met een filter uit een dialyseapparaat. © Jeffrey Scholman

Nieuwe hoogleraar UT verwacht kunstorganen van biomateriaal

ENSCHEDE – In de toekomst kunnen menselijke organen die het niet meer doen, worden vervangen door kunstmatige exemplaren. Dat verwacht dr. Dimitrios Stamatialis van de Universiteit Twente. Morgen wordt hij benoemd tot hoogleraar (Bio)artificial Organs.

Een nieuwe nier uit het laboratorium is nu nog toekomstmuziek, maar Stamatialis weet zeker dat ie er gaat komen. Dagelijks doet hij met zijn mensen onderzoek om het vervangen van menselijk organen mogelijk te maken. Daarbij gaat het niet alleen om nieren, maar ook om de alvleesklier – die de suikerspiegel regelt – en de longen.

Op dit moment werkt hij aan de ontwikkeling van een draagbare kunstnier. Nu nog zijn nierpatiënten voor het schoonmaken van hun bloed afhankelijk van dialyse. Dat is een groot apparaat waar ze urenlang op worden aangesloten. Een klein draagbaar apparaat zou het leven van deze patiënten een stuk aangenamer maken. Het onderzoek richt zich met name op de speciale filters die daarvoor nodig zijn. Nu nog is de schoonmaak vrij grofmazig, maar met nieuwe (nano)materialen kunnen er veel meer afvalstoffen worden verwijderd, dan nu gebeurt. Binnenkort worden de eerst praktijkproeven met de nieuwe machine gehouden. 

Ook voor de alvleesklier wordt gewerkt aan een draagbare kunstmatige vervanger voor diabetespatiënten. Dat orgaan maakt onder ander insuline en houdt zo de suikerspiegel in het bloed in balans.

Op termijn verwacht Stamatialis dat er nieuw orgaanweefsel kan worden gekweekt die de falende organen kunnen vervangen of ondersteunen. De ontwikkeling moet een einde maken aan het enorme gebrek aan donororganen. Stamatialis noemt de huidige situatie ‘onhoudbaar’.

De nieuwe leerstoel (Bio)artificial organs is onderdeel van het onderzoeksinstituut MIRA.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.