DPE-voorman Morgan Brejaart (tweede van rechts) met Arjan Brouwer (links), Danielle de Vries en Roy Lucardie (rechts).
Volledig scherm
DPE-voorman Morgan Brejaart (tweede van rechts) met Arjan Brouwer (links), Danielle de Vries en Roy Lucardie (rechts). © Emiel Muijderman

Nieuwe partij voor Enschede wil meer naar inwoners luisteren

AUDIOENSCHEDE - Democratisch Platform Enschede wil de Enschedese politiek op de schop nemen. De naam doet al enigszins vermoeden wat daarbij de inspiratiebron is: Thierry Baudets Forum voor Democratie.

Het liefst heeft partijleider Morgan Brejaart (42) mensen op de kieslijst die maar weinig op hebben met politiek. "Dat stelt je namelijk in staat om met een frisse blik naar de politiek te kijken." Want verandering is nodig, vindt Brejaart. Juist ook op lokaal niveau. "Inwoners moeten veel meer bij de politiek worden betrokken en er moet echt naar hen worden geluisterd." 1Twente Enschede sprak met bestuurslid Roy Lucardie van DPE. Beluister dat fragment hieronder terug.

Voorbeeld

Brejaart is geen onbekende in Enschede. Hij zat in de Werkgroep Kuipersdijk, die het voortouw nam in de beweging tegen de komst van de moskee op Het Diekman. Hij was lid van Burgerbelangen Enschede. Vorig jaar stapte hij uit de lokale partij omdat hij zich niet meer kon verenigen met sommige standpunten. Het was het moment dat de politieke beweging van Thierry Baudet, Forum voor Democratie, met twee zetels in de Tweede Kamer kwam. "Nu er in Den Haag een partij opstaat die verandering wil in de politiek, is de tijd rijp om dat ook lokaal te doen", zegt Brejaart. 

Wijkraden

Quote

Inwoners moeten veel meer bij de politiek worden betrokken

Morgan Brejaart

De wijkraden zijn het volgende verbeterpunt waar het Democratisch Platform Enschede zich op focust. "Die moeten geprofessionaliseerd worden", zegt Brejaart. "Is het gek dat sommige wijkraden op sterven na dood zijn, omdat niemand zich geroepen voelt? Waarom bieden wij voorzitters van wijkraden geen vergoeding?"

Diftar

Dan diftar. Democratisch Platform Enschede wil dat het huidige afvalbeleid wordt afgeschaft. De afvaldump naast containers is volgens Brejaart het voorbeeld dat diftar niet werkt. Hoe het dan wel moet? Nascheiding?

"Laten we eerst eens goed in gesprek gaan met Twence. Nodig ze uit om in de gemeenteraad te vertellen over hun visie op afvalscheiding. Wij willen sowieso dat meer mensen uit de praktijk aan het woord worden gelaten in politieke vergadering. Laat de brandweerman maar uitleggen waar hij in zijn werk tegenaan loopt. Het is een concert en de gemeenteraad is de dirigent, de burgers zijn het publiek en de deskundigen bespelen de instrumenten."

Islamisering

Het verkiezingsprogramma is nog niet gepubliceerd, maar bevat in elk geval een paragraaf over integratie, bescherming van Nederlandse waarden en islamisering. Gevoelige onderwerpen. "Maar we willen het debat daarover open voeren en niet uit de weg gaan", zegt Brejaart.

De moskee op Het Diekman komt ter sprake. "Wij zijn als belangengroep van omwonenden niet tegen een gebedsruimte geweest. Maar dat betekent voor ons niet dat het meteen de grootste moskee van Nederland moet worden en dat de oproep tot gebed elke week moet klinken." De moskeediscussie blijft Brejaart achtervolgen en daar baalt hij soms best van. "Ik heb het gevoel dat ik een stempel opgedrukt heb gekregen en in een hoek ben gedrukt waar ik niet hoor. De paragraaf over integratie heb ik laten lezen door islamitische vrienden. Zij zijn het er helemaal mee eens."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.