Volledig scherm
Sophia de Rooij © Reinier van Willigen

Nieuwe topvrouw MST: ‘Regio is niet klaar voor vergrijzing’

ENSCHEDE – Twente en de Achterhoek moeten zich beter voorbereiden op de vergrijzing, die drastisch zal toeslaan in de regio. Dat zegt de nieuwe bestuursvoorzitter Sophia de Rooij van ziekenhuis MST. „Een concreet plan is nodig. Mede omdat dit hier nog ontbreekt, ben ik naar MST gekomen.”

Sophia de Rooij is, behalve de nieuwe topvrouw bij MST, ook hoogleraar ouderengeneeskunde/geriatrie en verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft ambitieuze plannen.

Taskforce

Volledig scherm
Sophia de Rooij nieuwe topvrouw van MST © Reinier van Willigen

„We moeten een taskforce formeren. Met lokale overheden, ziekenhuizen, zorginstellingen en huisartsen. Plus natuurlijk de Universiteit Twente. Fantastisch dat die hier is.” De Rooij legde haar idee voor zo’n denktank in de week tijdens haar kennismakingsgesprek met burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede. De raden van toezicht van MST en ZGT bespraken het ook.

„ZGT is het eens dat we samen aan de slag moeten om demografische ontwikkelingen het hoofd te bieden. Zij bespreken het met de burgemeesters in hun verzorgingsgebied, zo hebben we afgesproken. En wij doen het hier.”

Sophia de Rooij noemt de situatie juist in Twente en de Achterhoek extra urgent. „Het aantal 80-plussers verdrievoudigt de komende tien tot twintig jaar. Wij hebben meer chronisch zieken, meer patiënten met meerdere chronische aandoeningen en gemiddeld genomen is de leefstijl hier minder gezond.”

„Daar komt bij dat academische ziekenhuizen op behoorlijke afstand zitten. Veel huisartsen gaan de komende jaren met pensioen. Nieuwe dokters zijn moeilijk te vinden. En als we ze hebben, is dat een generatie die bij voorkeur in deeltijd werkt. Dus hebben we nog meer huisartsen nodig dan er nu stoppen.”

1 op de 7

Cijfers onderstrepen haar betoog. In Twente is in 2020 1 op de 11 inwoners 75 jaar of ouder. In 2040 gaat dat om bijna 1 op de 7 inwoners. De Achterhoek vergrijst nog sterker. Daar is volgend jaar 1 op de 10 inwoners 75 jaar of ouder. Over twintig jaar is dat 1 op de 5.

Menzis is van overheidswege verantwoordelijk dat in de regio voldoende zorg wordt geboden. Nu en in de toekomst. Manager Jan Megens van het zorgkantoor juicht de denktank van Sophia de Rooij toe. „Het is niet zo dat we hier op onze handen zitten. We doen al veel. Maar meer gezamenlijke denkkracht is zeker een goed plan.”

Lees meer over dit onderwerp in de Z-bijlage van zaterdag 3 mei: ‘Het is vijf voor twaalf'. 

Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.