Volledig scherm
In Oost-Boswinkel komt de vuilniswagen na deze week niet meer langs voor grijze vuilnisbakken. © Wouter Borre

Nieuwe wijk in Enschede moet vuilnisbak nu al inleveren

ENSCHEDE - Niet Pathmos maar Oost-Boswinkel is de eerste wijk in Enschede die overgaat op omgekeerd inzamelen. Twente Milieu haalt vrijdag alle grijze afvalcontainers terug.

De bewoners van onder meer de Kotmanlaan hebben in aanloop naar de oplevering van hun woning - ruim een maand geleden - te horen gekregen dat zij het zonder de grijze Otto moeten stellen. In de wijk zijn ondergrondse containers voor restafval neergezet. Daar kunnen buurtbewoners hun vuilniszak met restafval kwijt door hun milieupas te gebruiken. Kosten: 86 cent per keer.

Foutje

Desondanks kregen de bewoners van de grondgebonden woningen onlangs bij het kiezen van hun afvalcontainers behalve de groene (gft) en blauwe (papier) op aanvraag ook de grijze bak afgeleverd.

Een foutje, zegt Twente Milieu in een brief aan buurtbewoners die eerder deze week is bezorgd. Ondanks dat de grijze afvalbakken al zijn afgeleverd, worden ze ingenomen. Vrijdagochtend moeten alle Otto's aan straat worden gezet zodat de afvaldienst ze eventueel nog een keer kan ledigen om ze vervolgens in te nemen.

Omgekeerd inzamelen

Enschede is sinds 1 januari dit jaar over op Diftar. Dat wil zeggen dat er betaald moet worden voor elke keer dat restafval wordt aangeboden. De volgende stap is invoering van omgekeerd inzamelen in 2019. De vuilniswagen komt dan niet meer voor de grijze bak, maar inwoners moeten restafval zelf wegbrengen.

Pathmos zou volgend jaar met een pilot de eerste wijk worden die met omgekeerd inzamelen zou gaan experimenteren. Of bewoners van grondgebonden woningen tot 1 januari 2019 niet gewoon recht hebben op een grijze afvalcontainer is onduidelijk. Evenmin hoeveel huishoudens in Boswinkel hun Otto moeten inleveren en of de regel ook geldt voor andere nieuwbouwwijken in Enschede.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.