Volledig scherm
Nody Holkamp © Annina Romita

Nody Holkamp uit Enschede toegang tot Engeland geweigerd

ENSCHEDE/LONDEN - De in Enschede woonachtige Nody Holkamp is vrijdag de toegang geweigerd tot het Verenigd Koninkrijk. De beoogd lijsttrekker van Forza! Enschede reisde met een vriend af naar het land om een weekend in Londen door te brengen en mee te lopen in een demonstratie tegen alle vormen van extremisme. Verder dan vliegveld Stansted kwamen de twee Enschedeërs echter niet: "Ze dachten dat ik extreem-rechts ben en daardoor een bedreiging zou zijn voor de lokale bevolking."

Een dag later is Rotterdammer Nody weer 'gewoon' thuis in zijn woonplaats Enschede. Meer dan tien uur zaten hij en zijn kameraad vast op het vliegveld, nadat Nody er bij de paspoortcontrole werd uitgepikt. "Het leek een hele slechte film", vertelt Holkamp. "We vlogen vanuit Eindhoven naar Stansted, maar bij aankomst werden ik en mijn kameraad apart genomen. Ze hadden een verhaal van de Twentsche Courant Tubantia over mij en Forza! door de vertaalmachine gehaald en geconcludeerd dat ik extreem-rechts ben. De paspoorten werden in beslag genomen, vingerafdrukken gemaakt en we werden uren ondervraagd in een kamertje."

Demonstratie tegen extremisme

Nody en zijn kameraad gingen vooral naar Engeland om de pubs te bezoeken en te genieten van de voetbalsfeer in de stad. Op zaterdag zouden de twee meelopen in een demonstratie van Football Lads Alliance (FLA) , een door voetbalsupporters opgerichte groep die zich na de aanslag op de London Bridge  in juni van dit jaar uitspreekt tegen elke vorm van extremisme. "Dus ook tegen extreem-rechts en extreem-links", vertelt Nody. "Er lopen veteranen in mee, geestelijken uit allerlei religies doen een woordje. Die demonstratie heeft dus helemaal niks met extreem-rechts te maken."

'Gevaar voor gemeenschap'

Maar daar dacht de Britse Home Office anders over. Zij vinden dat de FLA wél banden met extreemrechts heeft en zagen de Rotterdammer dan ook liever niet gaan naar de demonstratie, waar mogelijk 30.000 mensen worden verwacht. De aanwezigheid van Nody zou leiden tot tensions between communities, zoals de brief die Holkamp mee heeft gekregen leest. Zijn aanwezigheid zou ophitsend zijn.

Na uren van ondervragingen en gesprekken werden Nody en zijn plaatsgenoot teruggezet op het vliegtuig naar Eindhoven. Het geboekte hotel en alle overige kosten zijn voor niks gemaakt. "Een dag later begin je er wel over na te denken", zegt Holkamp. "Ik vind het nog het meest lullig voor de vriend die met me mee was. Hij is a-politiek, heeft niks met bewegingen of met voetbal. De enige reden dat hij apart werd genomen is omdat hij met mij mee was. Hij heeft zelfs exact dezelfde brief meegekregen, waarin staat dat ook hij een gevaar voor de Engelse bevolking zou zijn. Belachelijk."

Quote

Ik loop altijd heel erg te klagen over Nederland, maar ik was heel blij dat ik weer terug was.

Nody Holkamp

Advocaat

Nody mag in ieder geval tot 6 januari 2018 Engeland niet in. Dat vindt de hij niet het ergste, Nody wil vooral voorkomen dat hij in de toekomst tegen hetzelfde probleem aanloopt. "Ik ga wel contact met een advocaat zoeken. We hebben natuurlijk kosten gemaakt die voor niks zijn geweest, maar ik wil dit niet nog een keer meemaken. Ik loop altijd heel erg te klagen over Nederland, maar toen we vrijdag weer waren geland in Eindhoven was ik heel erg blij dat ik weer in dit land terug was. Het liefst hadden we nu in een pub in Londen gezeten. Dat moeten we dan maar in Enschede doen."

Volledig scherm
© Nody Holkamp
Volledig scherm
De documenten die Nody meekreeg in Londen, waarop staat dat hij een gevaar zou zijn voor de bevolking en tot januari 2018 het land niet in mag. © Nody Holkamp

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.