Volledig scherm
© Freshtival

Nog geen plannen? Dit zijn 8 evenementen tijdens Pinksteren in Twente

ENSCHEDE - Nog geen plannen voor het aankomende pinksterweekend? Vervelen is geen optie, want er is genoeg te doen in onze regio! Van nippen aan speciaalbiertjes, genieten van kunst tot het compleet uit je plaat gaan op een festival. Wij hebben een paar evenementen voor je op een rij gezet.

Twents Speciaalbier Festival, Hengelo

Bierliefhebbers kunnen op eerste pinksterdag hun hart ophalen in Hengelo. Daar vindt bij het Proeflokaal van de Twentse Bierbrouwerij het Twents Speciaalbier Festival plaats (nieuwe locatie aan de Haaksbergerstraat 51). Volgens de organisatoren is het ‘het grootste speciaalbierfestival van Oost-Nederland’. Op het festival staan meer dan 25 brouwers en kun je ruim 120 speciaalbieren proeven onder het genot van livemuziek. Het festival is gratis toegankelijk. Klik hier voor meer informatie.

Volledig scherm
© Fooddock

Kunst in het Volkspark, Enschede

Kunst in het Volkspark is het grootste eendaagse evenement van Enschede, dat vorig jaar maar liefst 36.000 bezoekers trok. Op eerste pinksterdag beleeft het festival zijn 26e editie. Er staan verspreid door het park zo’n 170 internationale kunstenaars, er staan optredens van het Orkest van het Oosten en de Nederlandse Reisopera op het programma en er is een ruim horeca-aanbod. Het evenement begint zondag om 11.00 uur en is gratis toegankelijk. Klik hier voor meer informatie.

Volledig scherm
Archiefbeeld Kunst in het Volkspark © Emiel Muijderman

Ribs & Blues Festival, Raalte

Je moet er iets verder voor rijden, maar dan heb je ook wat. Al ruim twee decennia is het blues- en rootsfestival een begrip in Raalte, en ver daarbuiten. Deze editie is anders dan alle voorgaande: de zaterdag gaat volledig op de schop. Geen topnamen uit de pop- en rockhoek meer, maar net als op zondag en maandag gewoon blues en roots. En geen entreegeld meer van 25 tot 30 euro om de grote namen te kunnen betalen. Het festival is gratis toegankelijk.

Ook kinderen kunnen hun hart ophalen. Op het festivalterrein zijn drie kinderhoeken ingedeeld. Mini kids world voor de allerkleinsten tot 4 jaar, Kids Corner voor kids t/m 12 jaar en Adventureland met uitdagende attracties voor de oudere kinderen en jongeren. Ook is er nog The Jukejoint, de nieuwe naam voor het gebied dat voorheen Loungeland heette. Hier kan je lekker eten, zelf muziek maken, kijken naar een uitgebreide collectie cigarbox gitaren en in het Ribs & Blues-huisjes is een barbier, masseuse en een schoenenpoetser en zijn er speciale biertjes en flessen wijn verkrijgbaar. Klik hier de line-up en meer informatie.

Volledig scherm
Archiefbeeld Ribs & Blues © Gerard Vrakking

FBK Games, Hengelo

Duizenden sportfans trekken zondag weer richting Hengelo voor het grootste internationale atletiekevenement van Nederland: de FBK Games. Internationale en Nederlandse topatleten strijden in het FBK-stadion om de winst en misschien zelfs een wereldrecord. Het stadion opent om 13.30 uur de deuren. Het hoofdprogramma duurt tot 19.30 uur. Klik hier voor tickets en meer informatie.

Volledig scherm
Archiefbeeld: Nadine Visser uit Nederland tijdens de 100 meter horden vrouwen bij de Fanny Blanker-Koen Games 2018 in het FBK stadion. © ANP

Dag van het Kasteel, Delden

Altijd al benieuwd naar hoe het eruit ziet achter de hekken bij Kasteel Twickel? Op tweede pinksterdag kun je tijdens De Dag van het Kasteel op ontdekking gaan. Maak kennis met de geschiedenis, het kasteelleven en de buitenplaats. Het kasteel zelf is (helaas) niet open voor publiek. 

Van 11.00 tot 15.00 uur zijn er rondleidingen rond het kasteel en in de tuin. Entree bedraagt vijf euro. Klik hier voor meer info.

Volledig scherm
Kasteel Twickel © Lars Smook

BOOST Gospel festival, Den Ham

Wil je iets doen in het pinksterweekend, dat daadwerkelijk met Pinksteren te maken heeft? Neem dan een kijkje bij het gratis BOOST Gospel Festival in Den Ham. Er staan tien muzikale acts op het programma. Bekende gospelnamen zoals Marthijn Buwalda en Damascus, maar ook een lokaal talent als Emma Julia komt. Er zitten veel verschillende stijlen tussen: van pop tot rock of aanbiddingsmuziek. De toegang tot het festival op 10 juni is gratis. De dag begint om 10.00 uur en duurt tot 19.00 uur. Klik hier voor meer info.

Volledig scherm
Archiefbeeld BOOST © Organisatie Boost

Pinksterbruidjes, Borne

Een schattige jaarlijkse traditie, die je als Tukker minstens een keer moet hebben gezien: de dansende pinksterbruidjes in Borne. Vanuit verschillende wijken in Borne vertrekken op eerste pinksterdag vanaf 10.00 uur groepen meisjes al dansend en zingend naar het centrum van Borne. Om 13.00 uur verzamelen alle groepen zich om 13.00 uur in een grote kring op het Dorsetplein voor een gezamenlijke dans. Klik hier voor meer informatie.

De pinksterbruidjes in Borne zijn zijn op 17 mei 2015 officieel op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst.

Volledig scherm
© Lenneke Lingmont Fotografie

Freshtival, Enschede

Het tweedaagse festival Freshtival mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Freshtival is met 40.000 bezoekers het grootste festival van Twente. Hitmachine Jason Derulo wordt de hoofdact op zondag. Op zaterdag is Nicky Romero de headliner van het festival aan Het Rutbeek. In totaal zijn 150 artiesten vastgelegd. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.

Volledig scherm
Archiefbeeld Freshtival © Robin Hilberink

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.