Volledig scherm
PREMIUM
Broers Henny (links) en Harry Haverkort bij hun oude woning aan de Boeroestraat. In een zijmuur staan nog steeds de initialen die zij met hun vriendengroep in de stenen krasten. © Annina Romita

Nog steeds tranen om vergissingsbombardement in Enschede

ENSCHEDE/DENEKAMP - Ze zijn de angst inmiddels ruimschoots voorbij. Het verdriet bijna. Dat zit bij Henny (84) en Harry (82) Haverkort toch nog dicht onder de oppervlakte. Met strofen uit een gedicht als rode draad vertellen over de dag dat hun huis aan de Boeroestraat werd platgebombardeerd. 

Kort geleden nog, toen hij het gedicht Uitgebomd weer las, dat hij in 1995 had geschreven over zijn herinneringen aan die zonnige zondag 10 oktober 1943. Bij het lezen hield Henny Haverkort het, tot zijn eigen verbazing, niet droog. „Ik heb even moeten huilen. We staan er op 10 oktober ook altijd bij stil. ‘Het is vandaag weer 10-10’, zeggen we dan. Door er over te praten, herbeleef je die dag. Met de emoties erbij.”

  1. Kloppenborg overleden: vuurwerkramp bleef de klusjesman achtervolgen

    Kloppen­borg overleden: vuurwerk­ramp bleef de klusjesman achtervol­gen

    ENSCHEDE - Na een kort ziekbed is eerder deze maand Enschedeër Hennie Kloppenborg op 75-jarige leeftijd overleden. Zijn naam is voor altijd verbonden aan de vuurwerkramp. Kloppenborg was tijdens de ramp de klusjesman van het ontplofte bedrijf S.E. Fireworks. Na de ramp heeft hij getracht zo anoniem mogelijk zijn leven op te pakken. Gedurende lange tijd verbleef hij op een camping bij Buurse. Hij heeft nooit meer willen spreken over die zwarte 13 mei 2000, toen 23 mensen de dood vonden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.