Volledig scherm

Noodverordening van kracht bij demonstratie tegen azc in Enschede

ENSCHEDE - Er geldt zaterdag een noodverordening rondom de demonstratie van Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG) tegen de komst van het azc Eschmarkerveld. Burgemeester Onno van Veldhuizen heeft die noodverordening op basis van signalen over de mogelijke komst van niet-Enschedese groepen (zoals Pegida) naar de demonstratie.

Het gaat om het gebied dat wordt omsloten door de Lasondersingel, Laaressingel, Oliemolensingel, Hogelandsingel, Varviksingel, Getfertsingel, Pathmossingel, Volksparksingel, Parkweg, Tubantiasingel en Boddenkampsingel. De noodverordening geldt van vrijdag 18.00 uur tot zaterdag 23.00 uur.

Demonstratie
DTG demonstreert aanstaande zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur tegen het asielbeleid van de gemeente. De deelnemers zullen zich verzamelen in het Blijdensteinpark. De organisatie heeft aangegeven dat zij vervolgens via de Espoortstraat – Lipperkerkstraat – Hoog en Droog- Hoge Bothofstraat richting de parkeerplaats zullen lopen naar het Polaroidterrein waar een aantal sprekers iets zal zeggen.

Melding
De melding van de organisatie is door de burgemeester getoetst aan de handhaving van openbare orde en veiligheid. De gemeente heeft meerdere keren contact gehad met de organisatie met de inzet om de demonstratie ordelijk te laten verlopen. Een eerdere melding met een route richting het stadhuis is na onderling overleg door de organisatie aangepast naar de hierboven beschreven invulling van de demonstratie.

Er zijn geen andere formele meldingen van betogingen of tegendemonstraties gedaan. De politie zal optreden tegen niet-toegestane demonstraties. Dit om mogelijke confrontaties tussen partijen te voorkomen en de openbare orde te handhaven.

Verkeer en parkeren
In verband met de demonstratie is de parkeerplaats voor het Polaroid terrein vanaf vrijdagavond 18.00 uur tot en met zaterdag uiterlijk 16.00 uur afgesloten.

De route van de tocht zal voor verkeer tussen 12.00 uur en ongeveer 13.00 uur afgesloten zijn. Het verkeer wordt tegengehouden en vooraf door bebording gewaarschuwd. De intentie is om ervoor te zorgen dat mensen zo min mogelijk hinder ondervinden van de maatregelen en om de route zo snel mogelijk weer toegankelijk te maken voor verkeer.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Volledig scherm
Volledig scherm
Raphael Marchese namens de Enschedese protestgroep DTG bij de demonstratie in Amsterdam van Pegida. Schuin achter hem Benno Wilmink, lid van de actiegroep. © ANP

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.