Volledig scherm
Jeangu Macrooy © AVROTROS

Nu is het ook officieel: Jeangu Macrooy uit Enschede gaat naar het Songfestival

ENSCHEDE - Jeangu Macrooy is de Nederlandse inzending voor het Songfestival dit jaar. De AVROTROS én de in Enschede opgeleide zanger bevestigen dat deze vrijdagmiddag, nadat deze site gisteren al meldde dat Macrooy de opvolger zou worden van Duncan Laurence. Het liedje waarmee de 26-jarige zanger gaat optreden in Ahoy wordt later bekend.

Dat Macrooy de Nederlandse inzending zou worden was al even een publiek geheim. Op Radio 2 werd afgelopen weekend bekend dat de deelnemende artiest een naam heeft die met de J. begint, waarna het grote speculeren kon beginnen. Donderdag bevestigden zeer betrouwbare bronnen aan deze website dat het Jeangu Macrooy is die mee gaat doen namens Nederland.

Deze vrijdagmiddag maakte Cornald Maas op Radio 1 aan alle twijfel een einde en bevestigde de deelname van de zanger, die een aantal in Enschede en Hengelo heeft gewoond. “We hadden Jeangu al langer in het vizier omdat zijn sound zo goed en internationaal onderscheidend is,” vertelt algemeen directeur van AVROTROS en lid van de selectiecommissie Eric van Stade. “De song die hij instuurde was een schot in de roos. Het pakt je, intrigeert en gaat onder je huid zitten. Wij zijn ontzettend blij dat Jeangu er samen met ons voor wil gaan.”

Jeangu laat in een reactie te weten trots te zijn mee te mogen doen: “Ik voel me onbeschrijfelijk vereerd! Het is een hele grote droom die uitkomt en het allermooiste wat tot nu toe op mijn pad is gekomen. Mijn team en ik staan te springen om iets neer te zetten waar Nederland trots op kan zijn. Let’s go!”

Van Paramaribo naar Enschede

Macrooy werd geboren in het Surinaamse Paramaribo. Sinds 2014 woont de singer-songwriter in Nederland. Na ruim twee jaar in Hengelo en Enschede, waar hij aan het conservatorium studeerde, werd Amsterdam zijn stad. De verhuizing paste bij zijn ambities om zijn muzikale loopbaan uit te breiden en bij een nieuwe ontwikkeling in de liefde; hij trok in bij zijn vriend Sebas.

Het grote publiek kent Macrooy vooral van zijn optredens in De Wereld Draait Door. Daar wordt hij regelmatig gevraagd om muzikale odes te brengen. Ook was hij in 2018 te zien als Judas in The Passion. Naast zijn muziek staat Macrooy ook bekend als een stijlicoon. In 2018 werd hij door het blad Esquire genomineerd als best geklede man.

Quote

Het is een hele grote droom die uitkomt en het allermooi­ste wat tot nu toe op mijn pad is gekomen.

Jeangu Macrooy

Meteen in de finale

Het Songfestival vindt dit jaar plaats in Rotterdam. Door de overwinning van Duncan Laurence in Israël afgelopen jaar zal de Nederlandse inzending dit jaar direct geplaatst zijn voor de finale op 16 mei. Met welk nummer Macrooy mee zal doen, is nog onduidelijk.  Verdere details over de Nederlandse inzending worden volgens de AVROTROS op een later moment bekend gemaakt.

Benieuwd naar de muziek van Jeangu Macrooy? Beluister hier zijn sound.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.