Volledig scherm
Illustratie: Joyce Rothman

OM: celstraf voor seksuele uitbuiting van 17-jarig meisje uit Enschede

ENSCHEDE - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Almelo celstraffen geëist tegen een man en een vrouw die verdacht worden van mensenhandel. Een 33-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, en een 21-jarige vrouw uit Makkum, zouden een 17-jarig meisje uit Enschede voor hen in de prostitutie hebben laten werken.

Het meisje uit Enschede was in 2014 bijna een maand vermist. Ze werd uiteindelijk gevonden in een discotheek in Groningen. Uit onderzoek is gebleken dat het meisje ongeveer 3 weken als prostituee heeft gewerkt in Enschede, Kampen en Groningen. Vermoedelijk deed ze dit in het begin alleen voor de 33-jarige man. Het verdiende geld moest ze afstaan aan hem. Later moest ze ook werkzaamheden voor de 21-jarige vrouw verrichten.

Psychische schade
De officier van justitie zei het volgende over de zaak: 'Het is zeer verwerpelijk om een minderjarige ertoe te brengen zich beschikbaar te stellen voor de prostitutie en daaraan geld te verdienen. Het ging hier om een kwetsbaar meisje, dat geen schijn van kans had hieraan te ontkomen. Het meisje heeft vooral veel psychische schade opgelopen.'

Celstraf
Het Openbaar Ministerie eist tegen de man een celstraf van 24 maanden voor seksuele uitbuiting, onttrekking aan het ouderlijk gezag en het verspreiden van de – als kinderporno aangemerkte - foto van het meisje. Tegen de vrouw werd 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 9 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, geëist voor seksuele uitbuiting en de verspreiding van de foto.

De rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet over veertien dagen uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.