Volledig scherm
© ANP

OM eist celstraffen voor georganiseerde drugshandel vanuit home Vak-P

ENSCHEDE - Vijf supporters van de harde kern van FC Twente stonden vrijdag terecht voor deelname aan een criminele organisatie die vanuit het supportershome harddrugs verkocht.

De rechtszaak is de finale van een onderzoek, uitmondend in  een doorzoeking van het home op 6 april 2017 tijdens de wedstrijd FC Twente-PSV. Tijdens die doorzoeking werd de politie belaagd, waardoor ze voortijdig moest stoppen. Er ontstonden rellen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraken, maar bepaalt in de loop van de middag of de verdachten tot dat moment op vrije voeten kunnen blijven, of dat ze de cel in moeten, zoals het Openbaar Ministerie bepleit.

Wat was er ook alweer aan de hand? 

Er werd in het home in totaal 17,5 gram cocaïne gevonden. Burgemeester Onno van Veldhuizen besloot onmiddellijk het clubhuis van Vak-P te sluiten.

De bestuursrechter die zich over de sluiting moest buigen, beoordeelde de gevonden cocaïne als een handelshoeveelheid. Normaal gesproken wordt 0,5 gram gedoogd. De rechter bekrachtigde de sluiting van het home.

Vrijdag stonden Enschedeërs Christiaan P. (41), Johnny E. (32), Martin B. (38) en Bobby de H. (30) en Laurence S. (46) terecht voor de meervoudige strafkamer. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van georganiseerde drugshandel in en vanuit het home van Vak P.

Lees hieronder ons liveblog terug dat we de hele dag bijhielden.

 1. Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’
  PREMIUM
  Video

  Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’

  Trucker Jan van Erkelens wordt in Frankrijk verdacht van drugssmokkel. Hij zweert onschuldig te zijn. Criminelen zouden de drugs in zijn lading hebben verstopt. Maar de Enschedeër zit nu al twee jaar te wachten op een mogelijk proces. Hij mag het land niet uit. Berooid en alleen als een kerkrat woont hij op een zolderkamertje van een dominee. Het was pas zijn tweede rit als zzp’er.
 2. Kloppenborg overleden: vuurwerkramp bleef de klusjesman achtervolgen

  Kloppen­borg overleden: vuurwerk­ramp bleef de klusjesman achtervol­gen

  ENSCHEDE - Na een kort ziekbed is eerder deze maand Enschedeër Hennie Kloppenborg op 75-jarige leeftijd overleden. Zijn naam is voor altijd verbonden aan de vuurwerkramp. Kloppenborg was tijdens de ramp de klusjesman van het ontplofte bedrijf S.E. Fireworks. Na de ramp heeft hij getracht zo anoniem mogelijk zijn leven op te pakken. Gedurende lange tijd verbleef hij op een camping bij Buurse. Hij heeft nooit meer willen spreken over die zwarte 13 mei 2000, toen 23 mensen de dood vonden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.