Volledig scherm
© Lars Smook

OM eist in hoger beroep weer 6 jaar celstraf tegen Jansen Steur

ARNHEM – Het openbaar ministerie (OM) heeft bij het Hof in Arnhem zojuist zes jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. Advocaat-generaal meent dat volledig bewezen kan worden dat de voormalig arts patiënten zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht en verantwoordelijk is voor de zelfdoding van één patiënte.

Van Weel vraagt het Hof ook – als er gevangenisstraf wordt opgelegd – bij het Arrest ook tot onmiddellijke gevangenneming te besluiten. “Nu hij bij de zaak niet aanwezig is, bestaat het aannemelijke risico dat hij zich in het buitenland aan zijn straf onttrekt.”

Leed
Van Weel vond de straf die de rechtbank in Almelo oplegde ‘niet begrijpelijk’, gezien het grote leed dat de ex-neuroloog van het MST heeft berokkend. “Negen jaar zou passend zijn, gezien het nog voortdurende leed. Maar gezien het tijdsverloop en de verminderd toerekeningsvatbaarheid van verdachte is zes jaar gepast en geboden.”

Verminderd toerekeningsvatbaar
Het OM vindt nu dus ook dat Jansen Steur verminderd toerekeningsvatbaar is voor alle feiten waarvoor hij wordt vervolgd. “Hij leed destijds aan een ziekelijke persoonlijk stoornis en verminderd geestesvermogen. Hij leed aan een verslaving, adhd en in zo’n hoge mate aan narcisme dat gesproken kan worden van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Van Weel stelde dat een eventueel aanwezig hersenletsel bij Jansen Steur niet van invloed is op de toerekeningsvatbaarheid. Het OM volgt daarin het oordeel van twee getuigen-deskundigen.

  1. Fotoreeks: Enschede in extase na titel FC Twente
    Fotoreeks

    Fotoreeks: Enschede in extase na titel FC Twente

    ENSCHEDE - FC Twente is voor de tweede keer gepromoveerd naar de eredivisie, na het gelijkspel tegen Jong AZ (0-0) en de nederlaag van concurrent Sparta tegen Jong PSV (2-0). De eerste keer gebeurde dat in 1984, ook nadat de club één jaar op een lager niveau had gespeeld. Destijds ging dat niet zoals nu gepaard met het kampioenschap; FC Twente eindigde als nummer twee in de competitie, achter MVV. Bekijk hier de mooiste foto's van de feestvreugde in Enschede.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.